Kilian Wawoe zegt het in zijn boek het Corporate Brein.
Het klopt! De hoeveelheid energie die ik er uit haal als ik het kantoor hier voor weet te gebruiken, is enorm.
Dat bleek ook deze maand.
Niet alleen mijn jonge kinderen zijn deze dagen, met de feestdagen in het vizier, vermoeider dan gebruikelijk. Ikzelf ook.
Natuurlijk brengt mijn privéleven – zoals mijn gezin – me veel, maar de investering is ook aanzienlijk. En zo is het ook op mijn werk.
De optelsom, bepaalt mijn energiebalans. Is deze positief, betekent dat dat ik meer aan kan.
Meer leuk werk, kwaliteitstijd met vrienden en familie, tijd om te zorgen voor anderen en om te werken aan mijn fysieke en mentale fitheid.
Over het algemeen wil iedereen dit soort van dingen. Daarom heb ik één primaire drijfveer om me dagdagelijks bezig te houden met hoe we werk organiseren.
De werkende Nederlander werkt namelijk gemiddeld 32 uur per week (CBS). Dat is een aanzienlijk aandeel van je tijd.
Als we werk goed organiseren, behoud je voldoende energie voor de dingen die belangrijk zijn.
Dit zijn voorbeelden van de afgelopen weken, die er voor zorgen dat ik op de been blijf:
In het begin van de maand hadden collega Manon en ik het voorrecht om een middag met Matthijs Steeneveld te werken aan een belangrijk vraagstuk. Matthijs’ laatste boek is vers van de pers en gaat over het maken van prosociale afspraken in teams. Het gedachtengoed zit vol praktische handvatten, waarmee wij teams willen gaan helpen die hybride werken. Hybride werken gaat namelijk niet om Jij, maar om Wij. Dit legt Kilian Wawoe ook uit in het boek dat ik eerder noemde. Ons vraagstuk was om een aanpak te ontwikkelen die de garantie geeft op goede collectieve teamafspraken. Met Matthijs hebben we iets bedacht waar we enorme potentie in zien voor onze opdrachtgevers.
Nog geen week later had ik een intervisie met een vaste club. Stuk voor stuk enthousiaste, slimme mensen uit ons YNNO netwerk.
Samen bespreken we de menskant van verschillende veranderingen die we allen in onze eigen contexten zien.
Dit keer hadden we intervisie over het gebruik van generatieve AI in organisaties; wat het kan brengen en wat het gebruik ervan door mensen vergt.
Wat ik me niet realiseerde voor deze dag: is hoe verschillende generaties op de werkvloer elkaar juist kunnen aanvullen in het gebruik van generatieve AI!
Dat nota bene de oudere generatie, die zich vaak een anker aan het schip voelt, kwaliteiten heeft die van groot belang zijn!
Als je daar ook meer over wilt weten, benader dan gerust Rik en Joost, de experts die ons hierin meenamen deze avond.
Ik stuiterde vol ideeen naar huis na deze intervisie en uit appjes en mailtjes bleek dat ik niet de enige was.
Later in de maand hielpen collega’s mij om een trend artikel te schrijven over quiet-hiring.
Wist je dat naast de fenomenen van massaal ontslag nemen of juist stilletjes stoppen gecommitteerd te zijn aan je werk (quiet-quitting) een tegenhanger kent?
Dit jaar kwam quiet-hiring op. Het is het toevoegen van nieuwe vaardigheden aan organisaties, zonder nieuwe medewerkers aan te nemen.
Hybride werken maakt hier méér ruimte voor in tegenstelling tot veel andere aspecten van werk die er complexer van worden.
Geloof je me niet? Lees: Van quiet quitting tot quiet hiring; de stille revolutie van 2023
De opbouw van het stuk gaat van beschrijving van de trend, naar de koppeling met hybride werken, naar tips voor organisaties die er hun voordeel mee willen doen.
Ik sprak een tekst-expert die de opbouw onlogisch vond, maar de collega’s waarmee ik over het artikel sparde maakten met mij de inschatting dat de doelgroep daar anders over zou denken.
En wat denk je, over een aantal dagen staat het stuk ook in Smart Workplace Magazine. +1 voor onze botsende breinen!
Als kers op de taart mocht ik met Chris Wiegraad van GoBright, Geertje Peneder van Generations INC en Michel Bouwman van Microsoft op een event van AENC spreken.
Het onderwerp: de puzzelstukjes van hybride werken. Mijn puzzelstukje ging over gedrag en verandering; dat hybride werken over “wij” gaat en hoe je dit vertaald naar goede afspraken.
Het mooie aan deze dag, naast de opkomst en interessante gesprekken met deelnemers, was het initiatief van Chris om voorafgaand aan het event met de vier sprekers samen te lunchen.
We hadden een gesprek over generatieve AI en generaties op de werkvloer; over de combinatie van deze twee onderwerpen wist ik inmiddels het een en ander, met dank aan mijn collega’s.
Daarnaast over slimme kantoortoepassingen en slim gebruik van het kantoor; voor de juiste dingen.
Als iemand het gesprek had opgenomen, had het zo als podcast beschikbaar gemaakt kunnen worden. Het liefst hadden we nog een uurtje door gesproken.
Dit moment, dat zowel breinverzoening als enkele kleine crashes in zich had, zorgde voor een enorme boost voor ons en ik denk dat de enthousiaste deelnemers dat gemerkt hebben.
Dit is mijn verslag van de afgelopen maand. Van de momenten die het meest energie geven; waarop het lukt om van elkaar te leren en elkaar te inspireren op kantoor.
En zo kwam ik, tot dusver, de sint-gekte thuis door met nog energie om van alles en nog wat te doen.
Ik hoop dat het inspireert. Als er nu absoluut geen gevoel van herkenning opkomt en het kantoor voornamelijk een gevoel van ellende met zich mee draagt, bel me dan.
Of lees eerst: Zes tips om meer te halen uit werken op kantoor
Hopelijk kan ik je helpen om het werk goed te gaan organiseren, zodat ook jij voldoende energie hebt voor meer leuk werk én andere belangrijke dingen.