Pleidooi voor een andere werkcultuur (Het Nieuwe Werken is meer dan een nieuwe kantoorinrichting)
Yes, de wekker is gegaan en we mogen weer naar kantoor! Fluitend de auto in, een paar uurtjes werken, kennis uitwisselen met collega’s en daarna de laptop openklappen op een prachtig dakterras in het stadscentrum. Allemaal leuk bedacht, maar hoe vertalen we het idyllische ’het nieuwe werken’ naar een realistische werkelijkheid? En wat betekent dat voor de werkomgeving op kantoor? De suggestie dat er één oplossing of standaardformule is, die we dan Het Nieuwe Werken (HNW) noemen, is misleidend volgens Frederik van Steenbergen van YNNO.
One size misfits all
“Het is een grote misvatting te denken dat je als organisatie het verschil gaat maken door medewerkers te voorzien van een snelle laptop, een fris kantoor en een beetje meer vrijheid. Het Nieuwe Werken (HNW), met kapitalen, zoals dat nu Nederland in wordt getoeterd, is gestoeld op de verkeerde uitgangspunten. Namelijk dat een nieuwe manier van werken van andere organisaties te kopiëren is. Managers moeten zich realiseren dat ze niet meteen aan de slag moeten met het weghalen van scheidingswanden en het invoeren van iPads. Maar wat is dan wel het juiste startpunt, als het niet de kantoren en devices zijn? Het antwoord is even voor de hand liggend als gecompliceerd: het werk en de mensen die het werk doen.”
“Als je echt wilt vernieuwen moet je een werkcultuur ontwerpen en niet alleen een nieuw jasje.”
“Een nieuwe werkcultuur” en niet “Het Nieuwe Werken”
“Als je echt wilt vernieuwen moet je een nieuwe manier van werken, lees werkcultuur, ontwerpen en niet alleen het nieuwe jasje. Dat is de echte uitdaging waar we voor staan. Want werk is complex en wordt alleen maar complexer. De meeste bedrijven houden nog te veel vast aan de ouderwetse 9-tot-5-mentaliteit, de ervaringen van de COVID-pandemie ten spijt.
Nederland staat helaas nog te vol met zielloze kantoorpanden, ontworpen op basis van kille efficiëntie, gevuld met ARBO-conforme stoelen en tafels om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk achter elkaar op een gezonde manier achter de PC kunnen zitten. Er is vaak weinig ruimte voor creativiteit, afwisseling en keuzevrijheid. Jammer, onnodig en het gaat volledig ten koste van de productiviteit.”
“ De ideale werkgever zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt op kantoor en dat er voldoende te kiezen valt.”
Voor ieder wat wils
“Want medewerkers zijn niet meer de simpele radertjes in de machine waar ze vroeger voor werden aangezien. Ze zijn thuis uitgerust met de modernste ICT, zijn zeer autonoom en hechten aan een juiste balans tussen privé en zakelijk. Bovendien hebben mensen hun eigen, persoonlijke waarden. Flexplekken kunnen voor de één een droom, voor de ander een nachtmerrie zijn. In een ideale werkomgeving wordt rekening gehouden met iedereen: ochtend- of avondmensen, solistische thuiswerkers of sociale kantoorwerkers, hardrockers of liefhebbers van klassieke muziek. De een houdt van TL licht met minimaal 500 lux op het bureau, de ander zit het liefst bij een bureaulampje. De ideale werkgever zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt op kantoor en dat er wat te kiezen valt. Werkgevers moeten hun werknemers inspireren en motiveren, wakker schudden en prikkelen. Ervoor zorgen dat ze niet balen als de wekker gaat, maar juist zin hebben in een inspirerende dag vol interessante ontmoetingen.”
“Door een totaalproces te doorlopen kun je een organisatie in beweging zetten en het verschil maken ten opzichte van je concurrenten met als eindresultaat een duurzame performanceverbetering.”
Het nieuwe werken is een totaalpakket
“Deze klus is niet eenvoudig te klaren. Door de holistische blik met de sterke combinatie van huisvesting & werkplek (zoals smart buildings), digitale voorzieningen, business process management en gedragsbegeleiding helpen wij bedrijven het maximale uit hun werknemers halen en de prestaties te verbeteren. Om personeel op efficiënte wijze plaats- en tijdonafhankelijk te laten werken zijn goede ICT-voorzieningen noodzakelijk. Iedereen moet immers vanaf elke locatie bij de benodigde documenten kunnen komen. Ook de omschakeling naar het nieuwe werken, projectmatig werken of agile werken is niet voor iedereen even eenvoudig. Professionele begeleiding in de vorm van teambegeleiding, workshops en trainingen is daarom noodzakelijk. Door zo’n totaalproces te doorlopen kun je een organisatie in beweging zetten en het verschil maken ten opzichte van je concurrenten met als eindresultaat een duurzame performanceverbetering. Er is helaas geen kortere weg. Hoe verleidelijk de lofzang op Het Nieuwe Werken ook klinkt.”
13 tips om van “Het Nieuwe Werken” een succes te maken:
1. Neem de analyse van het werk en de mensen in je organisatie (nu en in de toekomst) als uitgangspunt
2. De trap veeg je schoon door te beginnen bij de bovenste trede. Zorg dat directie en management betrokken zijn bij de visievorming en vóór de nieuwe manier van werken gaan staan.
3. Benader de visievorming op het nieuwe werken integraal: huisvesting & werkplek én digitalisering én gedrag.
4. Blijf de waarom-vraag stellen tot het gênant wordt. Waarom kiezen we voor thuiswerken? Waarom wel of geen mobiele apparaten op de werkvloer? Waarom flexwerken? Waarom is een gelukkige medewerker zo belangrijk?
5. Neem medewerkers mee in veranderingen en geef ze een rol in het ontwerpproces.
6. Denk na over de consequentie van het feit dan medewerkers structureel 1 tot 2 dagen per week vanuit huis zullen blijven (willen) werken. Geef medewerkers de ruimte en het vertrouwen voor hybride werkvormen en flexibele werktijden. Breng managers in stelling en laat hen sturen op output.
7. Verbeter de virtuele werkomgeving en zorg voor goede middelen zoals sharepoint, (video)belplekken, een draadloos netwerk voor gasten
8. Besteed aandacht aan de fysieke werkomgeving: activiteitgerelateerd werken, werkplekinrichting en kantoorconcept. Keuzevrijheid is het toverwoord.
9. Beschouw het gebouw als ecosysteem. Zorg ervoor dat mensen elkaar tegenkomen: doe business met de buren, installeer een centrale espressobar of brasserie waar je elkaar ontmoet.
10. De trap verbindt. Creëer openheid in het gebouw door doorkijkjes, glas en ruimtelijkheid door dubbele verdiepingshoogten.
11. Zorg voor gekke, onconventionele plekken. Niet ARBO-conform maar wel heerlijk om aan te werken
12. Etaleer kunst in het gebouw en blijf medewerkers verrassen met wisselend werk. Verandering brengt leven.
13. Denk bij de inrichting van je kantoor aan: huiselijkheid, groen, hospitality en laat de huidige denkwijze over de werkpleknormering op basis van functie los: hoe prettig is het als elke plek een werkplek kan worden.
Meer weten?
Het nieuwe werken bestaat niet, maar onze adviseurs helpen je graag met het veranderen van de werkcultuur in jouw organisatie!