I love my job

In de nasleep van wat deskundigen de Great Resignation noemen, is er een interessante trend opgedoken die onze aandacht verdient. Terwijl velen hun huidige werkgever (willen) verlaten in hun zoektocht naar een betere werk-privébalans en meer vervulling, zijn er anderen die kiezen voor de benadering ‘quiet quitting’. Medewerkers doen dan alleen nog het hoognodige en schuifelen stilletjes richting de uitgang. Dit jaar is het fenomeen quiet hiring ontstaan: een nieuwe trend op de flexibele, moderne arbeidsmarkt die erg interessant is voor organisaties. Wat houdt quiet hiring in en hoe kunnen hier als werkgever op inspelen?

Waar hebben we het over?

Laten we het eerst even teruggaan naar die Great Resignation. Onderzoeken van onder andere McKinsey hebben de afgelopen jaren aangetoond dat maar liefst 40% van de medewerkers hun baan heeft opgezegd of het aannemelijk vond dat ze dat binnen afzienbare tijd zouden gaan doen. Of het nu ging om een zoektocht naar meer waardering, betere ontwikkelmogelijkheden of simpelweg het streven naar een beter salaris; deze massale exodus heeft de arbeidsmarkt doen schudden op zijn grondvesten.

Te midden van deze ontslaggolf, zagen we een nieuwe beweging op de arbeidsmarkt ontstaan: quiet quitting. Dit is niet het dramatische, publiekelijke ontslag dat je in films ziet, maar eerder een stille terugtrekking. Mensen die quiet quitten zijn misschien wel fysiek aanwezig of tussen bepaalde uren aan het werk, maar hebben emotioneel en mentaal afstand genomen van hun taken en verantwoordelijkheden. Ze zijn gedemotiveerd, zetten zich niet volledig in en zijn verminderd betrokken, maar nemen geen ontslag. Ze doen niets méér dan in hun functieomschrijving beschreven staat. Acting your wage wordt dit ook wel genoemd. Dat dit een onwenselijke situatie is voor zowel de werknemer als de organisatie, mag duidelijk zijn. Het is belangrijk dat organisaties aandacht besteden aan tekenen van demotivatie en quiet quitting bij hun werknemers en bovendien maatregelen treffen om de betrokkenheid en tevredenheid te vergroten. Door onderzoeken naar de Great Resignation weten we dat de belangrijkste motivatoren voor werk zijn veranderd. Vooral waardering door de leidinggevende en de organisatie, een gevoel van gedeelde identiteit en ontwikkelmogelijkheden zijn flink gestegen in de rangorde. Helaas heeft niet iedere organisatie dit doorgehad, waardoor de (stille) ontslagnames stegen.

Er is gelukkig ook een positieve kant van de medaille, die we quiet hiring noemen. Quiet hiring is dan ook dé trend van 2023, meent onderzoeksbureau Gartner, dat dit fenomeen een ‘win-win voor werkgevers én -nemers’ noemt. Quiet hiring is de tegenhanger van quiet quitting. Het is het toevoegen van nieuwe vaardigheden aan organisaties, zonder nieuwe medewerkers aan te nemen. “Je focust op de interne mobiliteit en inzetbaarheid van je huidige personeel, waarbij je de nadruk legt op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en expertises, in plaats van dat je huidige medewerkers laat gaan en vervangt voor nieuwe krachten die je moet onboarden met alle kosten en inefficiënties tot gevolg”, zei Jurriaan Graaff, CHRO van leerplatform Studytube, afgelopen maart in een interview op Business Insider. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Werknemers voelen zich gesteund en aangemoedigd om te groeien in hun huidige functie en uitstapjes te doen naar rollen of gebieden waar ze nog minder ervaring mee hebben, wat hun betrokkenheid vergroot en de kans op demotivatie verkleint. Graaff voegde hier nog aan toe dat dit een slim leerplatform vergt, maar ook vooral leidinggevenden die prioriteit geven aan de ontwikkeling van hun teamleden en dat ze het niet zien als een ‘moetje’.

Het effect van hybride werken

Quiet quitting en quiet hiring zijn verweven met de veranderende manier waarop we werken. De arbeidswereld krijgt te maken met nieuwe uitdagingen en kansen, vooral door de opkomst van hybride werken. Volgens Gartner kan deze manier van werken bij werknemers enerzijds leiden tot een gevoel van isolatie en verminderde verbinding met het team en de organisatie als geheel. Anderzijds genieten ze juist van een betere werk-privébalans, verminderde pendeltijd en zelfs een gevoel algeheel meer succesvol te zijn. Niet alleen op werk, maar ook als mensen; als ouders, verzorgers, sociale activisten of hoe ze zichzelf ook willen definiëren.

Voor organisaties kan het moeilijker zijn om de tekenen van demotivatie en desinteresse te herkennen bij werknemers, omdat er meer op afstand werken. Organisaties moeten proactief communiceren, virtuele sociale interacties faciliteren en ervoor zorgen dat werknemers zich betrokken en gewaardeerd voelen, ongeacht waar ze zich bevinden.

Quiet hiring wordt juist makkelijker, aangezien de toegenomen flexibiliteit ervoor zorgt dat medewerkers op grotere afstanden kunnen worden ingezet in een andere rol. Daarnaast kan verborgen talent worden ontdekt omdat interdisciplinair en digitaal samenwerken gestimuleerd wordt. Zo kunnen teams ook makkelijker van de kwaliteiten van medewerkers uit andere teams profiteren.

Hoe kunnen organisaties quiet hiring inzetten?

In 2024 zal het vermogen van organisaties om deze veranderingen te beheren en te benutten, een cruciale rol spelen in hun succes op de steeds veranderende arbeidsmarkt.

Hoe kun je deelnemen aan deze stille revolutie van quiet hiring en quiet quitting verminderen? Vanuit YNNO zoeken we graag samen naar de oplossing, maar begin in ieder geval met deze zes actiegerichte stappen:

  • Investeer in talentontwikkeling. Bied kansen voor werknemers om nieuwe vaardigheden te verwerven en hun expertise uit te breiden.
  • Bevorder interne mobiliteit. Moedig medewerkers aan om carrièrepaden binnen de organisatie te verkennen en zich te ontwikkelen.
  • Erken prestaties. Toon waardering voor de inspanningen van werknemers en erken hun groei.
  • Creëer een cultuur van leren. Stimuleer voortdurende professionele ontwikkeling als een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur. Waardeer fouten die worden gemaakt.
  • Maak gebruik van data. Stel metrieken vast om de tekenen van quiet quitting te volgen, zoals verminderde productiviteit en betrokkenheid.
  • Investeer in leiderschapsontwikkeling. Zorg dat managers de juiste vaardigheden hebben om teams te motiveren en betrokken te houden.

In 2024 zet de trend quiet hiring niet alleen door, maar zal zich ook ontwikkelen tot een strategie die organisaties en werknemers de mogelijkheid biedt om te gedijen in een snel veranderende arbeidsmarkt. Het is tijd om stilte te waarderen, niet als een teken van demotivatie, maar als een kans om te groeien en te bloeien binnen onze huidige rollen. Als werkgevers en werknemers zich samen inzetten voor deze stille revolutie, kunnen we een evenwichtige en succesvolle arbeidsmarkt creëren waarin iedereen floreert.

Weer meer informatie, neem contact op met linda.mostert@ynno.com

 

Bronnen
Weg met hoge recruitmentkosten: zo blijf je future proof met ‘quiet hiring’ (businessinsider.nl)
Future of Work Strategy as Win-Win for Employees and Organizations (gartner.com)