De afsluiting: Data Driven Innovation en het Schots Parlement
In Edinburgh werd de University of Edinburgh bezocht. Het is een van de oudste universiteiten van de UK. Meer specifiek zijn we op bezoek geweest bij het programma Data Driven Innovation (DDI). Ook brachten we een bezoek aan het Schots Parlement, waar we alles te horen kregen over hun inspirerende, toekomstbestendige gebouw.
Data Driven Innovation
DDI helpt in de verbinding tussen onderzoekers, academici en organisaties om zo een ecosysteem te creëren waarin innovatie wordt gestimuleerd. Hun doelstelling? De data-hoofdstad van Europa worden! Gevestigd in zes hubs bij de University of Edinburgh.
DDI houdt zich bezig met het gebruik van data en techniek om besluitvorming in processen te ondersteunen. De grootste vraag waar bedrijven zich nu en in de toekomst mee bezighouden is hoe je data kunt gebruiken om processen, producten en diensten te verbeteren en te innoveren? Inmiddels helpt DDI 150 verschillende bedrijven met deze vraagstukken.
Tijdens het bezoek kregen we een rondleiding door Bayes Centre, een van de hubs waar de beste AI en data science teams ter wereld gevestigd zijn. Het Bayes Centre is al aangesloten op het DDI-platform en is de eerste van de vijf datahubs die voor 2023 aangesloten moeten zijn. Tijdens de rondleiding hebben we onder andere kennis gemaakt met de AI-afdeling van de universiteit, die zich bezighoudt met robotisering.
Het DDI-programma van de universiteit van Edinburgh is een van de grootste innovaties op datagebied en maakt het mogelijk een gezamenlijke standaard voor data-innovatie te implementeren voor zowel public services als private industries. Om de sponsoring en noodzaak goed te verantwoorden, is een uitgebreid benefits-programma samengesteld. Al met al was het een zeer interessante en nuttige uitwisseling voor ons met DDI.
Het Schots Parlement
Direct naast het Koninklijk Paleis en aan het eind van de Royal Mile is het Schots Parlementsgebouw gepositioneerd. Het laatste bedrijfsbezoek van de studiereis!
Sinds 1997 heeft Schotland weer een eigen parlement, daarvoor was Schotland vanaf 1707 een integraal onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. In 1999 startte men met de bouw van het nieuwe parlementsgebouw dat uiteindelijk in 2004 is opgeleverd.
Het parlement is gevestigd in een prachtig gedeelte van het Schotse landschap dat tevens behoort tot het werelderfgoed. Hier kregen wij de rijke geschiedenis van het Schots parlement te horen. Zo is het gevestigd in een uniek pand, ontworpen door Enric Miralles. Het pand inspireert door het boomvormige ontwerp en de subtiele verwijzingen naar de Schotse geschiedenis in het design. Door de volledig natuurlijke airconditioning ademt het gebouw letterlijk Schotland. Mooi om te zien hoe trots dit team is op hun werkplek, naast dat ze er alles aan doen om het goed te gebruiken. Iets waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen, is het doel van het parlement om in 2045 volledig energieneutraal te zijn. Dit moderne, toekomstbestendige gebouw heeft ons zeker inspiratie gegeven voor komende projecten!
Hybride werken
Ook in het Parlementsgebouw wordt er op een hybride manier gewerkt. Door goed voorbeeldgedrag en een hechte teamspirit heeft het Facility Managementteam een succesvolle start gemaakt met hun nieuwe manier van werken. Het Schotse Parlement heeft, net als de rest van de wereld, moeten schakelen tijdens de coronapandemie. Hoe kan er vanuit huis gewerkt worden? Hoe faciliteren we de collega’s, wat gaat er gebeuren als we weer terug naar kantoor kunnen? De facilitaire afdeling heeft een succesvol project gedaan waarin het hybride werken is geïmplementeerd. Zo wordt er niet meer verwacht dat men vijf dagen per week op kantoor is, heeft iedereen een flexwerkplek en zijn er ruimtes gecreëerd waar rustig gebeld of gezamenlijk vergaderd kan worden. Dit project wordt langzaamaan uitgebreid naar overige afdelingen.
Wist je dat…
– in de tuin van het gebouw bijen worden gehouden? De was die deze bijen produceren wordt gebruikt om alle ‘bills te sealen’.
– alle vergaderingen in het Parlement live worden uitgezonden?
– het gemeentegebouw van Utrecht door dezelfde architect is ontworpen?
The end
Met het bezoek aan het Schots parlement kwam een einde aan een intensieve en leuke week van leren, ontdekken en inspireren. Wij kijken terug op een geslaagde studiereis! Dank aan de collega’s Robbert, Twan, Marloes, Menno, Bart, Caroline, Bertie, Sonja, Thijs, Stef en Marcel, voor jullie bijdrage aan deze blogs.
Wil je meer weten over wat wij hebben geleerd en ervaren? Neem dan contact op met Nick Lettink.