Lego

In coronatijd hebben velen van ons zich vermaakt door te ‘bingewatchen’ op Netflix en is Lego herontdekt. Voor YNNO een reden om tijdens de studiereis op bezoek te gaan bij Netflix en Lego in Londen. We bekeken niet alleen hun inspirerende werkomgeving, maar gingen ook met hen in gesprek over hybride werken.

Netflix UK
De Britse divisie van Netflix is pas onlangs in het huidige gebouw getrokken, vanuit drie nabijgelegen panden. De inrichting heeft twee jaar geduurd en daarbij hanteerde Netflix drie uitgangspunten: minimale carbon foot print (veel natuurlijke materialen en groen), het betrekken van zoveel mogelijk lokale leveranciers en een universal design dat extra bijzonder wordt door de gebruiksfunctie.

Dit resulteerde in een inspirerende omgeving met recharge spaces waar de nadruk vooral ligt op verbinding, ontmoeten en samenwerking. Deze ruimten worden gekenmerkt door een hoge kwaliteit, juist om de medewerkers uit hun functionele werkomgeving te trekken voor (spontane) ontmoetingen. De branding is subtiel aanwezig en het hoge serviceniveau maakt het kantoor helemaal af.

Het pand beslaat vijf verdiepingen en is ruim opgezet, met veel verschillende typen werkplekken. Hoewel Netflix UK inmiddels 500 medewerkers heeft, zijn er echter tegenwoordig op hoogtijdagen maximaal 250 medewerkers op kantoor. Dé uitdaging voor Netflix dus: hoe verleid ik de medewerkers om vaker naar kantoor te komen? Het viel ons op dat er ondanks het geweldige concept en design, zeer weinig aandacht is besteed aan de veranderkundige kant in het gehele proces. YNNO gelooft erin dat dit cruciaal is voor een succesvol resultaat en we konden onze kennis en ervaringen hierin delen met het projectteam van Netflix UK. Dit zorgde voor een waardevolle sessie voor beide organisaties!

Lego
Bij Lego is de branding niet te missen. Overal zijn Lego-blokjes te vinden, om mee te spelen en elkaar te inspireren. Opvallend is dat een fun and joyful werkomgeving bij zowel Netflix als Lego centraal staat. En daar staan wij als YNNO helemaal achter. Ook wij willen de wereld van werk leuker en beter maken!

Het Lego-werkplekconcept is vormgegeven vanuit de principes make work fun for everybody en work well together. De typen werkplekken verschillen feitelijk niet zoveel van die van Netflix: werkplekken voor hybride werken, voor creatieve werkzaamheden, voor agile werken (teams) en voor ontspanning. De uitwerking is wel anders en dat heeft ongetwijfeld ook met budgetten te maken. Opvallend is dat er 300 ICT-werkplekken beschikbaar zijn, waarvoor een reserveringssysteem gehanteerd wordt. Lego heeft overigens 800 mensen in dienst; een flinke stijging ten opzichte van de periode vóór corona.
Hybride werken is ook bij Lego ingeburgerd. Tijdens ons bezoek zagen we veel medewerkers in allerlei Teams-sessies. Uitgangspunt is: drie dagen werken op kantoor, twee dagen thuis.

Geen one size fits all
Ook in Londen is er genoeg discussie over de invulling over het hybride werken en hoe medewerkers kunnen worden verleid om naar kantoor te komen. Netflix doet dat bijvoorbeeld door een hoog serviceniveau te bieden en Lego door medewerkers een mini-Legofiguur mee te geven. Tegelijkertijd is London Amsterdam niet en gelden er andere regels binnen de context van de stad, de kantorenmarkt of zelfs binnen de organisatie. En dus blijft ons werk des te interessanter, want er bestaat niet zoiets als een one size fits all.

Aon
Het laatste bedrijfsbezoek in Londen was bij één van onze eigen opdrachtgevers: Aon. Aon UK is gevestigd in het iconische Leadenhall Building op de 4e t/m de 13e etage en kijkt uit op de historische straten van Londen. We startten de sessie met het wederzien van onze voormalige opdrachtgever Marianne Salomons en we stonden stil bij de vragen rondom het gebruik van het kantoor vandaag de dag. Leerzaam voor hen én voor ons! Ook erg leuk om te horen dat wij door Marianne als een organisatie met een leuke cultuur worden ervaren. Er was tijdens de opdracht (en nu nog) een goede klik en er heerst een fijne mate van gelijkwaardigheid bij YNNO.

Hierna volgde een rondleiding door Todd Budgen welke eerlijk gezegd een heel ander beeld gaf dan de ochtend. Ondanks de hoge vierkante meterprijs in hartje Londen staat de gemiddelde verdieping compleet vol met werkplekken. Een pure kantoortuin waar wij als Nederlanders geen kaas van lusten. Wel hebben we een inspirerende ruimte gezien om op een dynamische manier hybride te vergaderen. Dit is zeker een opstelling (zowel qua schermen als meubilair) die we mee naar Nederland nemen.