Stef Smets

Ik ben Stef Smets, adviseur Gedrag en Verandering bij YNNO.

De mens vind ik de belangrijkste en meest interessante factor in een organisatie. Mensen maken de strategie, verzinnen de processen en mensen voeren het werk uit. Nieuwe manieren van werken worden uiteindelijk in gebruik genomen door medewerkers. Daarom gaat je organisatie pas goed werken wanneer je de medewerkers goed aan het werk zet. Dat is niet altijd eenvoudig. Er is geen veranderkundige ‘one size fits all’ voor organisaties aangezien culturen en bedrijfsmodellen overal verschillen. Zo zal bijvoorbeeld het hybride werken pas goed werken wanneer dit is afgesteld op de wensen van de medewerkers en omarmd wordt door de hele organisatie.

Voor een effectieve gedragsverandering zet ik daarom mijn scherp analytisch vermogen en mijn luisterend oor in om de organisatie volledig te doorgronden. Ik bepaal met zowel het management als de mensen op de werkvloer wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Gericht doorvragen naar de kern van het probleem staat hierbij centraal. Door het in kaart brengen van de échte behoeften sluiten nieuwe manieren van werken goed aan bij de aard van de organisatie. Zo kan de organisatie zich kan blijven focussen op haar kerntaken.

De behoeften van de mens is slechts één van de vele ballen waarmee een organisatie dient te jongleren. De bezigheden van een organisatie zijn vaak sterk afhankelijk van de omgeving waarin zij opereert. Dynamieken op bijvoorbeeld juridisch, technisch, politiek of maatschappelijk gebied kunnen invloed hebben op het succes van een interventie. In een veranderopdracht voer ik mijn mensgerichte aanpak altijd uit in samenhang met de specifieke context waarmee de organisatie te maken heeft.

“Ik hanteer een mensgerichte aanpak waarin ik de totale context van de hele organisatie in acht houd. Deze aanpak koppel ik aan concrete resultaten in de vorm van nieuw geïmplementeerde werkwijzen.”

Stef Smets