Stef Smets

Ik ben Stef Smets, adviseur bij YNNO.

Of het nu gaat om een nieuw systeem, werkproces of nieuwe werkomgeving; het is uiteindelijk allemaal mensenwerk. Mensen maken de strategie, verzinnen de processen en voeren het werk uit. Nieuwe manieren van werken worden uiteindelijk in gebruik genomen door medewerkers. Daarom komen veranderingen in het werk pas echt van de grond wanneer de mensen hier vertrouwen in hebben. Dat vertrouwen is niet gegeven maar moet je verdienen. De sleutel ligt in het oprecht luisteren naar de behoeften van medewerkers en gericht experimenteren.

“Pas als je begrijpt wat iemand nodig heeft, kun je iemand vooruithelpen. Dat doe je door ernaar te vragen. Dat klinkt simpel maar wordt vaak vergeten door onze eigen belangen.”

Met mijn ervaring op het gebied van veranderkunde, ICT en huisvesting, ben ik een echte allrounder die zich graag focust op het proces. Ik zorg ervoor dat alle belangrijke stakeholders betrokken zijn in de idee – en planfase en begeleid medewerkers in de uitvoeringsfase.

Met mijn relativerend vermogen zie ik het als belangrijke taak om wederzijds begrip te creëren tussen alle partijen. De aanpak die ik hanteer draagt zo op persoonlijk niveau bij aan een effectief veranderproces.

Ik help ook graag bij het verkennen van onbekend terrein. In dit tijdperk hebben veel organisaties bijvoorbeeld de ambitie om datagedreven te gaan werken. Dit is een uitdaging waarbij systemen, processen en gedrag belangrijke bouwstenen zijn. Maar hoe ga je beginnen? Bij het verkennen van complexe innovaties is het belangrijk om eerst te weten welk effect je precies wilt bereiken. Vanuit dat oogpunt kun je gericht experimenten opzetten. Via kleine successen bouw je verder aan een steeds grotere impact. Innoveren doe ik altijd met open vizier en concrete resultaten, samen met de enthousiaste mede-innovatoren in de organisatie.

Stef Smets
Hier downloaden