Ambitie: een eigentijds en duurzaam kantoorpand voor en door medewerkers
Kantoren moeten in 2023 voldoen aan energielabel C, in 2030 aan label A. Dat zijn de wettelijke eisen. Maar voor woningcorporatie Woonpartners in Helmond was de verbouwing van het kantoorpand meer dan dat. “Wij moeten allemaal wereldwijd iets aan het klimaat doen. Als bedrijf willen we niet alleen bijdragen waar we moeten, maar vooral waar we kunnen”, licht directeur-bestuurder Bas Sievers hun ambitie toe. Deze ambitie viel samen met het einde van de levensduur van de installatie en de inrichting; het kantoor van Woonpartners was dringend aan vernieuwing toe. Een eigentijds kantoor waar het fijn werken is, wie gaat daar beter over dan de mensen die er dagelijks zijn? Twintig van de vijfentachtig medewerkers gingen met de interieurontwerpers van Buro Bas in gesprek.
Hergebruik van materialen en fair trade inkoop
Oog voor een betere wereld betekent ook spullen en materialen hergebruiken. “Zo zijn de tafels gemaakt van de traptreden van het oude gebouw”, illustreert Mikel Segers, manager vastgoed bij Woonpartners. “De keuken bestaat uit de werkbladen van de voormalige bureaus. Sloophout uit de huurwoningen komt terug in de vergaderzalen. Zelfs over de koffie hebben we nagedacht. Deze komt van een familiebedrijf uit Brabant dat rechtstreeks inkoopt bij de boer. Een plaatselijke corporatie zet met een deel van de opbrengsten maatschappelijke projecten op, zoals de bouw van een school.”
Gericht en flexibel samenwerken
Met de grootscheepse verbouwing kwam het gericht samenwerken echt goed van de grond. De verbouwing maakte een einde aan de hokjescultuur. Als het pand na de zomer officieel in gebruik is, dan heeft directie en management een voorbeeldrol, volgens Bas. Het management moet door het kantoor ‘struinen’. En waar flexibel werken, al dan niet vanuit huis, eerst nog een brug te ver was voor een leidinggevenden, is dit door corona nu de norm.
Rol YNNO: programmamanagement van verbouwing tot cultuur
Het bouwprojectmanagement deed Woonpartners zelf want dat is immers hun dagelijks werk. Het complete programmamanagement was in handen van YNNO, van verkenning via ontwerp naar realisatie. En daar zijn Bas en Mikel erg blij mee: “YNNO kan alle facetten van een dergelijk groot en breed project aan: van de fysieke verbouwing tot aan de cultuur op de werkvloer en iedereen prikkelen in anders denken. Of ze weten er de juiste partners bij te halen zoals Alba Concepts op het vlak van duurzaamheid. Die combinatie op alle fronten van de harde en zachte kant, daar zullen minder bureaus van zijn.”
Schaken op alle borden en begeleiden in keuzes
Voor YNNO was dit project de ideale aanpak: een integrale benadering vanuit huisvesting, digitalisering en gedrag en verandering. Schaken op alle borden tegelijk leidt tot het beste resultaat, want als er iets op het ene vlak gebeurt, heeft dat automatisch gevolgen voor het andere. “Wij hebben de mooie rol gekregen om de klant te begeleiden in de 1001 keuzes die op bepaalde momenten gemaakt moesten worden”, vertelt Linda Mostert, adviseur bij YNNO. “Zo hebben we door de initiatiefase heen weten te breken en alles tot uitvoer kunnen brengen.” Haar collega Frederik van Steenbergen vult aan: “Goed opdrachtgeverschap is daarvoor cruciaal; de opdrachtgever heeft echt op de zeepkist gestaan om het mogelijk te maken.”
“Wij hebben de mooie rol gekregen om de klant te begeleiden in de 1001 keuzes die op bepaalde momenten gemaakt moesten worden”, vertelt Linda Mostert, adviseur bij YNNO. “
Resultaat: betere samenwerking in een open, gastvrij en duurzaam pand
Door de strakke sturing van YNNO op alle vlakken is het gelukt om het project te realiseren en de samenwerking beter te maken, denkt Bas. “YNNO wist waar Woonpartners naartoe wilde en kon dat steeds gedurende het hele traject bewaken. Ze hebben erop gehamerd om de nieuwe manier van werken samen te laten lopen met gericht samenwerken. Onder vreemde ogen zijn mensen bovendien minder snel geneigd terug te vallen in oud gedrag.” Het merendeel van de medewerkers is heel enthousiast, een klein aantal vindt alle veranderingen nog wel lastig. Dat het kantoor door corona op slot moest, hielp uiteraard niet mee maar na de zomer gaat heel Woonpartners ervaren wat een kantoor kan doen voor anders werken met elkaar. Het pand zelf is in ieder geval volledig klaar voor de toekomst: op en top duurzaam, open en gastvrij, en een prachtige plek om te ontmoeten en kennis te delen.
“YNNO wist waar Woonpartners naartoe wilde en kon dat steeds gedurende het hele traject bewaken. Ze hebben erop gehamerd om de nieuwe manier van werken samen te laten lopen met gericht samenwerken. Onder vreemde ogen zijn mensen bovendien minder snel geneigd terug te vallen in oud gedrag.”