Brasserie

Als voorheen medewerkers van een organisatie gezondheidsklachten hadden, dan werd er in ons werkveld in eerste instantie vaak gesproken over het sick building syndrome. Gezondheidsklachten werden direct gelinkt aan negatieve effecten van langdurig werken in een ongezond gebouw. Maar in deze tijden – waarin de rol van een werkomgeving überhaupt drastisch verandert – is er een andere mindset waarneembaar wat betreft de relatie tussen de benadering van gebouwen én van de gezondheid van medewerkers. Een mindset die beïnvloed wordt door positieve psychologie.

Focus op wat goed is
Google ‘positieve psychologie’ en je stuit op ontelbare definitie-variaties van het begrip. Heel simpel gezegd ligt binnen deze stroming de focus op dat wat al goed ís of gaat en op het versterken van positieve aspecten. Zo kijken we tegenwoordig dus óók naar de goede onderdelen van een werkomgeving om vervolgens elementen te introduceren die de gezondheid en het welzijn versterken en bevorderen. ‘Vitaliteit en gezondheid’ is voor YNNO een zeer belangrijk speerpunt bij het creëren van gezondheid bevorderende werkomgevingen, waarbij een positieve psychologische benadering de basis is voor huisvestingsoplossingen.

Welzijn in de werkomgeving
Niet alleen voor ons en onze opdrachtgevers is ‘vitaliteit en gezondheid’ essentieel binnen een gezonde werkomgeving. Uit diverse trendrapporten en business reviews blijkt dat dit onderwerp binnen facilitaire organisaties zelfs een van de belangrijkste thema’s van dit jaar is. Daarbij gaat het wat betreft de vitaliteit en het welzijn van de medewerkers veel verder dan de traditionele opvatting over gezondheid: gezond en gevarieerd eten, het gewicht onder controle houden en voldoende lichaamsbeweging krijgen. Het welzijn draait ook om bevlogenheid, veerkracht, het eren van je persoonlijke waarden, het creëren van positieve emoties, een energieke werkplek, optimale performance etc.; stuk voor stuk elementen die het werkgeluk verhogen en die wat ons betreft nog te weinig worden toegepast bij het creëren van fysieke werkomgevingen.

Het PERMAH-model van Seligman
Aanjager van de positieve psychologie is de Amerikaanse psycholoog en auteur Dr. Martin E.P. Seligman. Hij vertaalde zijn wetenschappelijke onderzoeken naar een holistisch en integraal model dat het optimale menselijk functioneren verkent. Dit zogeheten PERMAH-model bestaat uit zes elementen die samen leiden tot algeheel geluk en welzijn:

  • Positive emotions (positieve emoties): denk aan hoop, inspiratie, geluk, compassie, dankbaarheid; oprechte positiviteit die onze veerkracht een boost geeft.
    In de werkomgeving: Zorg voor verbondenheid met de natuur in of rondom de werkomgeving, waardoor medewerkers meer gevoelens van blijheid ervaren of stimuleer positieve emoties met kunst en/of een vrolijke inrichting van de werkomgeving.
  • Engagement (betrokkenheid): flow, een modus waarin je dusdanig gepassioneerd en betrokken opgaat in je werkzaamheden dat je de tijd verliest, je energie krijgt van je taken en je betrokkenheid en verantwoordelijkheid ervaart; een combinatie van uitdaging en de inzet van je beste vaardigheden.
    In de werkomgeving: Bied verschillende werkplekken die medewerkers ondersteunen bij het geconcentreerd werken of juist ruimtes waarin ze met collega’s kunnen brainstormen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan.
  • Relationships (relaties): het creëren van authentieke, stimulerende verbindingen met anderen, het aangaan en onderhouden van sociale connecties.
    In de werkomgeving: Bied faciliteiten die toegankelijk zijn voor zowel interne medewerkers als externe bezoekers, bijvoorbeeld een koffiebar, restaurant of bibliotheek. Maar ook faciliteiten in de open lucht, zoals wandelpaden of fijne zitplaatsen voor een goed gesprek.
  • Meaning (zingeving): een gevoel van verbondenheid met iets dat groter is dan onszelf.
    In de werkomgeving: Zorg dat de werkomgeving de identiteit van de organisatie uitstraalt en laat de impact zien van de werkzaamheden, zodat medewerkers het gevoel ervaren dat hun werk ertoe doet en betekenisvol is.
  • Accomplishment/Achievement (prestatie en vervulling): het geloof en het vermogen om de dingen te doen die voor ons het meest belangrijk zijn.
    In de werkomgeving: Bied medewerkers de mogelijkheid om een werkplek te kiezen die aansluit bij de werkzaamheden van dat moment om zo optimaal te kunnen (samen)werken, leren en presteren.
  • Health (gezondheid): Het vaststellen van gewoonten die de fysieke en mentale gezondheid verhogen.
    In de werkomgeving: Bied veel zicht op groen en zorg dat gekoeld water en gezonde voeding voorhanden is. Creëer ook actieve werkplekken met bijvoorbeeld zit-sta bureaus of richt stilteruimtes in waar medewerkers kunnen pauzeren of bijkomen van het werk.

Een goede balans tussen bovenstaande elementen leidt onder meer tot een betere gezondheid, vitaliteit, (werk)geluk, verbinding en dus… optimaal functioneren en algeheel welzijn.

Positieve psychologie in het gebouw
Het PERMAH-model dient als basis bij het inrichten van onze gebouwen en het creëren van gezondheidsbevorderende werkomgevingen, die wij met behulp van een zorgvuldig samengesteld programma van eisen en georganiseerde, positieve interventies bouwen. Omgevingen waarin werknemers floreren.

YNNO werkt graag met jou en jouw organisatie samen om een werkomgeving te creëren om werk optimaal te kunnen uitoefenen en bijdraagt aan de vitaliteit en de gezondheid van jullie medewerkers. Nu én in de toekomst. Neem contact op met onze adviseurs om te kijken welke bijdrage YNNO kan leveren.