• Artifizielle Intelligenz op de Collaboration Summit

Veel nieuws over AI en Copilot op de European Collaboration Summit in Wiesbaden: van het volgen van een meeting tot Bring Your Own AI, en van de grote productiviteitsboost tot ‘stateful’ AI.

Vorige week waren wij in Wiesbaden voor de European Collaboration Summit. Daar ging het natuurlijk veel over generatieve AI, en dan vooral over Microsoft Copilot. De teneur: AI gaat ons werk transformeren, maar we moeten wel echt aan de slag, anders missen we de boot. Experimenteer met use-cases en verval niet in ‘analysis paralysis’.

Meetings volgen

Het leukste functionele nieuwtje: binnenkort kun je in Teams een meeting niet alleen accepteren of weigeren, maar ook volgen. Dan kan je die meeting na afloop met Copilot bevragen: zijn er actiepunten voor mij? Is onderwerp XYZ besproken? Ben ik nog genoemd?

Zo hoef je dus niet meer uit FOMO bij elke meeting aanwezig te zijn! Tijdens de meeting krijgen de deelnemers te zien wie er volgen, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Kansen en risico’s

Ook werden er op de Summit veel cijfers gedeeld. Zo zegt 80-90% van AI-gebruikers dat het ze sneller, beter, creatiever en blijer laat werken, volgens de nieuwe Work Trend Index.

Maar een shockerende 80% van de AI-gebruikers doet dat met ‘Bring Your Own’ AI, meestal omdat hun werkgever geen AI-tools ter beschikking stelt. Daar zitten heel wat mensen bij die vertrouwelijke werkdata in ChatGPT gooien…

Er waren ook meer beschouwelijke sessies. Microsoft’s ‘Chief AI Troublemaker’ Dona Sarkar maakte zich zorgen over de 4e golf van copyrightkwesties: na search, dat ongevraagd onze online data indexeerde, social media, dat ongevraagd onze profielinformatie opslurpte, en generatieve AI, dat onze data ongevraagd voor training gebruikte, krijg je nu steeds betere deepfakes.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze gelijkenis (uiterlijk, stem) niet ongevraagd wordt misbruikt? Hoe houden we controle over onszelf? Als we de eerste drie golven zien houdt Dana haar hart vast. Ze voorspelt dat persoonlijk contact en door mensen gecureerde content hierdoor belangrijker gaan worden.

De toekomst

Als laatste een blik vooruit. Gehoord op de Collab Summit: de volgende stap is de combinatie generatieve AI + state + tools. ‘State’ is daarbij geheugen en context, zodat een AI kan leren en zich aanpassen. (Huidige AI’s hebben maar een beperkte ‘context window’ en vergeten snel waar je het eerder over had.)

Als je generatieve en ‘stateful’ AI koppelt aan tools, dan opent dat een wereld van mogelijkheden. Een goed voorbeeld is Copilot binnen de Microsoft365 apps, maar je kunt ook denken aan virtual assistants, BI-platformen en e-learningsystemen. Op de volgende summit horen we er vast meer over!