Duurzaamheid is een veelgehoord begrip bij de bouw en verbouw van onze kantoren. We willen dat onze kantoren minder energie slurpen en dat onze CO2-uitstoot zo klein mogelijk is. Het certificeren van duurzame kantoorgebouwen volgens bijvoorbeeld de BREEAM methode is de afgelopen jaren snel in populariteit toegenomen. We hebben veel kunnen leren over het ontwerpen van kantoorgebouwen die gezonder zijn voor ons milieu. Wordt het nu niet eens tijd om dieper na te denken over het ontwerpen van kantoren die ook gezonder zijn voor mensen?

Het aantal meetinstrumenten om elementen van duurzaamheid te analyseren en te verbeteren is de afgelopen jaren snel toegenomen. Naast BREEAM kennen we onder andere het Energielabel, de EPC norm, GreenCalc, GPR-Gebouw en het Amerikaanse LEED. Ondanks de verschillen hebben de methodes met elkaar gemeen dat ze vooral gericht zijn op het beperken van de negatieve invloed van gebouwen op het milieu. Ze zetten standaarden en criteria op voor bijvoorbeeld het reduceren van het energiegebruik, het omgaan met afval en het (openbaar) vervoersbeleid. Hiermee richten ze zich vooral op de fysieke gezondheid van de gebruiker, maar gaan ze niet in op de mentale, emotionele en spirituele processen die ons welzijn bepalen.

Duurzaamheid gaat verder dan duurzaam bouwen

Het begrip duurzaamheid wordt in bouwend Nederland dan ook vooral nog gebruikt in relatie tot het minimaliseren van de milieu-impact, maar duurzaamheid reikt verder. De vraag waarmee wij de laatste tijd in toenemende mate worstelen is in hoeverre de kantoorgebouwen een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid, het welzijn en het comfort van diegene waarvoor het gebouw is neergezet, namelijk de gebruiker.

Een groot aantal onderzoeken heeft uitgewezen dat de omgeving waarin we ons bevinden ons welzijn in sterke mate beïnvloedt. Zo heeft ze bijvoorbeeld invloed op onze slaapcyclus, onze stemming en op de keuzes die we maken tussen een gezonde en ongezonde levensstijl.

Kortom, onze werkomgeving heeft een grote impact op onze algehele gezondheid. Vragen die we onszelf in dit kader kunnen stellen zijn bijvoorbeeld: Hoe creëer je een omgeving waar beweging de norm is, waar mensen niet de hele dag op hun werkplek blijven zitten? Hoe zorg je ervoor dat mensen goed en gezond eten? In hoeverre ondersteunt de werkomgeving ons in onze kennisdeling en leren? Kunnen we uitdrukking geven aan onze eigen identiteit? Wat is de invloed van kunst op de werkplek op de spirituele behoefte van mensen?

Met andere woorden: hoe ontwerp je een omgeving waarin mensen zich comfortabel voelen en met minder stress kunnen werken.

Een werkomgeving waarin mensen willen verblijven

We zijn op zoek naar oplossingen voor het creëren van werkomgevingen waar mensen graag zijn. Niet alleen een omgeving waarin ze zo goed mogelijk kunnen werken, maar waar ze zich ook prettig en comfortabel voelen. Je besteedt er immers een behoorlijk groot deel van je tijd.
In het kader van Het Nieuwe Werken zijn er veel kantoren ontworpen met als doel om flexibeler en efficiënter te werken. Daar is op zich niks mee, maar het heeft wel geleid tot een groot aantal koude, onpersoonlijke en identiteitloze werkomgevingen waar weinig rekening is gehouden met de gezondheid van de héle mens. Dienen we, naast de fysieke en mentale gezondheid, ook rekening te houden met de emotionele en spirituele behoeften van mensen?
In dit kader stuiten we de laatste tijd vaker op het begrip van Biophilic Design. Dit is het creëren van omgevingen die mensen in contact brengen met de natuur. Als we een groep mensen vragen ‘waar ga je heen om stress te ontvluchten?’, zeggen de meeste mensen het liefst naar zee of naar een bosrijke omgeving te gaan, dus naar de vrije natuur. Waarom zien we dan nog zo weinig ontwerpoplossingen in de kantooromgeving die onze hang naar de natuur bevredigen?

De business case voor een gezonde werkomgeving

Waar duurzame initiatieven zoals BREEAM zich vaak uitbetalen in lagere energierekeningen, kan het investeren in een duurzame werkomgeving, die bijdraagt aan de fysieke, mentale, emotionele en spirituele behoeften, een aantal belangrijke voordelen opleveren. Mensen voelen zich beter en binden zich aan je organisatie, zijn productiever en er is minder ziekte- en stress gerelateerde uitval.
Als je er al voor kunt zorgen dat het ziekteverzuim per medewerker met één dag per jaar vermindert, of dat mensen zich om vier uur ’s middags nog steeds productief voelen, heb je je winst al snel behaald.