We bevinden ons middenin het informatietijdperk. En dat betekent: veel data tot je beschikking. Zoveel zelfs, dat het een beetje overweldigend kan zijn. Toch? Bij YNNO geloven we dat je kunt leren van de ervaring van anderen. Veel organisaties verkennen de mogelijkheden om die data te benutten, om tot effectievere besluitvorming en verhoogde productiviteit te komen. Maar waar staan zij in deze zoektocht? En welke lessen kunnen we hiervan leren? Tijdens onze Late Summer Experience met deelnemers van dertig verschillende organisaties hebben we het hier uitgebreid over gehad.
Ambitie met data: wat wil je bereiken?
Wat willen organisaties eigenlijk bereiken met data? Data-gedreven werken kan drie doelen dienen:
- Betere beslissingen nemen
- Processen versnellen
- Producten en diensten verbeteren
Het antwoord van de deelnemers van de Late Summer Experience is eenduidig: betere beslissingen nemen. Ruim de helft van onze deelnemers geeft dit aan. Producten en diensten verbeteren staat ook hoog op de lijst. Slechts een klein aandeel geeft aan dat ze hun processen willen versnellen met data-inzichten.
Maar hoe staat het met de realisatie hiervan?
De data-ladder beklimmen
Data is overal, maar hoe zet je het effectief in? Wij herkennen vier volwassenheidsniveaus van het gebruik van data:
- Inzicht: Identificeren wat er gebeurd is.
- Analyse: Uitleggen waarom gebeurtenissen plaatsvonden.
- Voorspellen: Vooruitkijken naar wat er zal gebeuren.
- Voorschrijven: Acties bepalen om gewenste gebeurtenissen te realiseren.
De uitvraag op de Late Summer Experience laat een grote diversiteit tussen organisaties en sectoren zien. Een deelnemer uit de financiƫle sector bijvoorbeeld, geeft aan data al flink in te zetten in voorspellen en voorschrijven. Daarentegen blijkt het onderwijs nog aan het begin te staan van deze boeiende reis. Interessant is dat de meeste organisaties zich nog in de eerste twee niveaus bevinden. Voorspellen en voorschrijven zijn het echte werk, maar daar zijn minder organisaties al in thuis.
Waar lopen organisaties tegenaan?
Wat kom je tegen op de reis van inzicht naar het voorschrijven van acties? Een eerste ingeving zou kunnen zijn om ervoor te zorgen dat je systeemlandschap goed in elkaar steekt, maar dat is niet voldoende voor datagedreven werken. De ware transformatie naar een datagedreven benadering begint met een heldere visie: wat wil je bereiken met data? Om deze visie te verwezenlijken, moet je aandacht besteden aan je datalandschap, je organisatie-inrichting en je organisatiecultuur. Tijdens de Late Summer Experience werd duidelijk dat vooral het laatste aspect, de cultuur en mentaliteit met betrekking tot data, de grootste uitdaging vormt.
Wat zijn de volgende stappen?
Sta jij aan de start van een transformatie? Of wil je de versnelling inzetten? Dan is ons advies: begin klein, met concrete use cases, en bouw vanuit daar verder. In ons model werken we volgens een iteratieve aanpak, waarin je op drie niveaus werkt aan de gewenste verandering:
- Kleinschalig, op procesniveau via use-cases
- Opschalend, op ketenniveau via sturingsinformatie
- Transformerend, op organisatieniveau via een datagedreven werken transformatie
De deelnemers aan de Summer Experience zijn het daarmee eens: bijna de helft wil starten met kleinschalige projecten. Het doel is om via kleine, snelle stappen bewezen successen op te bouwen, en zo geleidelijk te groeien naar een organisatie waar datagedreven werken in het DNA zit.
Concluderend: ja, de meeste organisaties staan nog maar aan het begin van datagedreven werken. De uitdagingen? Die zijn er in alle soorten en maten, van techniek tot cultuur. Maar met een duidelijke stip op de horizon en kleine stapjes vooruit, ligt datagedreven werken ook binnen jouw handbereik!
Wil je meer weten over hoe YNNO organisaties helpt op het gebied van datagedreven werken? Stuur een bericht naar marc.gravekamp@ynno.com