In het hart van Nederland heeft Sherpa, een toonaangevende zorginstelling, een stap gezet naar vernieuwing. Hun missie? Niet alleen het herontwerpen van hun hoofdkantoor, maar ook een complete herziening van hun manier van werken. Dit alles vindt plaats in Huizen, waar Sherpa haar tijdelijke thuis vindt tijdens deze spannende fase van verandering.
Ambitie: flexibiliteit, samenwerking en verbinding bij Sherpa
Met de nadruk op flexibel werken, meer samenwerking en een betere connectie tussen de verschillende afdelingen, heeft Sherpa een nieuw hoofdstuk ingeluid in haar manier van werken. En dit deden zij niet alleen. Manon van Santen, expert gedragsverandering bij YNNO, vertelt: “Sherpa wilde niet alleen hun hoofdkantoor transformeren, maar ook een cultuurverandering teweegbrengen. Het was daarom van cruciaal belang om de medewerkers mee te nemen in deze verandering en hen te ondersteunen bij het omarmen van een nieuwe manier van werken.” Eltje van Houten, HR-directeur bij Sherpa, benadrukt het belang van YNNO’s begeleiding: “We wilden onze mensen goed voorbereiden op wat er komen ging,” legt ze uit. “YNNO heeft ons geholpen om de veranderingen helder te definiëren en een plan op maat te maken.”
YNNO’s rol: onmisbare partner op de achtergrond
Voor Irmgard Troon, senior HR-adviseur bij Sherpa, was deze samenwerking een kans om het verschil te maken. “We wilden dat de teams de ruimte kregen om de nieuwe werkwijze eigen te maken,” vertelt ze. “YNNO begreep dit en integreerde dit in hun aanpak, wat essentieel bleek voor het succes van het project.” Eltje haakt daarop in en benadrukt de belangrijke rol die haar collega hierin speelde: “Het was Irmgard die de spil binnen dit project vormde, terwijl YNNO haar partner op de achtergrond was, een perfect samenspel!”
Hoewel Irmgard het gezicht van dit project was voor de organisatie, kreeg zij voortdurende ondersteuning van YNNO. Deze samenwerking was regelmatig duidelijk merkbaar voor de medewerkers. Dit omvatte onder andere het kick-off evenement met de leidinggevenden, om hen te inspireren en activeren in hun rol binnen deze verandering. “Daarnaast hebben we ook de Readiness Check met elk team uitgevoerd, om hen in gesprek te laten gaan over de nieuwe manier van werken en welke afspraken zij hierin met elkaar wilden maken,” vertelt Manon.
Resultaat: frisse wind met hernieuwde energie
Het resultaat van deze samenwerking is dan ook een gestructureerd begeleidingsplan, dat door Irmgard en haar programmateam met toewijding werd uitgevoerd. Hoewel het project niet zonder hobbels verliep, zoals een tijdelijke onderbreking in de planning voor de nieuwe huisvesting, blijven Eltje en Irmgard positief over de voortgang. “De samenwerking met YNNO heeft ons in staat gesteld om een duurzaam project neer te zetten,” zegt Eltje trots. “Er waait nu een frisse wind door onze organisatie, met hernieuwde positieve energie.” Dat vindt ook Irmgard. “Het is natuurlijk wel belangrijk om te blijven beseffen dat dit een voortdurend proces is; we zijn er nog lang niet, maar we blijven stappen zetten in de juiste richting!”
Een van de successen? “Het nieuwe werkcafé,” zeggen Eltje en Irmgard lachend. “Met het nieuwe werkcafé hebben we niet alleen een levendige ontmoetingsplek gecreëerd, maar ook ons doel van meer verbinding tussen collega’s bereikt,” besluiten beide vrouwen vol enthousiasme.