Hybride samenwerken: wanneer wel en wanneer juist niet?

Tosca Notkamp is in februari 2022 gestart met haar afstudeeronderzoek bij YNNO, als onderdeel van de studie Bedrijfskunde aan Hogeschool Utrecht. In dit interview vertelt zij meer over wat zij precies gaat onderzoeken.

“Tegenwoordig kun je er niet meer omheen om hybride bijeenkomsten in je agenda te hebben. Het heeft vooral praktische voordelen, maar is het altijd wenselijk om samen te werken in hybride vorm? In mijn onderzoek ga ik de volgende vragen beantwoorden: wanneer kies je voor hybride en wanneer juist niet? En hoe moet een hybride samenwerkingsactiviteit ingericht worden vanuit de bits (digitaal), bricks (fysiek) en brains (gedrag), zodat je kansen voor efficiëntie, kwaliteit en betrokkenheid optimaal benut en daarmee de beste resultaten behaalt?”

Wat is de grootste uitdaging bij hybride samenwerken?

“De grootste uitdaging is de gelijkwaardigheidskloof, tussen de mensen die fysiek aanwezig zijn en degene die digitaal aansluiten. Het is een illusie om te denken dat deze kloof helemaal weggaat, maar er valt wel veel te verbeteren. Daarnaast denk ik dat je soms de knoop moet doorhakken en bewust niet voor hybride moet kiezen.”

Interessant en relevanter dan ooit! Wat wil je met jouw onderzoek bereiken?

“Ik hoop dat mensen een bewuste keuze gaan maken over het wel of niet plannen van een hybride samenwerkingsactiviteit. Daarnaast ga ik een plan van succes ontwikkelen vanuit bits, bricks en brains, om de samenwerkingsactiviteit optimaal uit te voeren.”

Wat vind je het leukste aan dit onderzoek uitvoeren bij YNNO?

“Iedereen binnen YNNO werkt vanuit dezelfde visie: de ‘bits, bricks en brains’ vullen elkaar heel goed aan, die samenhang zorgt ervoor dat de hele lading wordt gedekt. Ik denk dat hier nog veel kansen liggen om anderen ervan bewust te maken dat je alle drie nodig hebt om bij het beste resultaat te komen. Hier geloof ik echt in! Daarnaast krijg ik alle ruimte, vrijheid en verantwoordelijkheid om mijzelf te ontwikkelen, maar word ik aan de andere kant heel goed opgevangen en geholpen bij mijn onderzoek. Er zit zoveel expertise bij YNNO en iedereen gelooft dat je met goed samenwerken veel meer winst kan behalen.

Wil je op de hoogte blijven van het onderzoek van Tosca? Laat hieronder je gegevens achter: