Nederland werkt thuis. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden scholen, horeca, kantoren en andere niet-vitale organisaties gevraagd om hun deuren gesloten te houden. Aan een dagje per week thuiswerken zijn veel mensen inmiddels al gewend. Maar hoe blijf je productief als je niet één, maar vijf dagen thuis aan de slag moet? Graag helpen wij je met het vinden van een combinatie van focus, creativiteit en rust met onderstaande tips.
Doe effe normaal…
Zo moeilijk is het eigenlijk niet, dat thuiswerken! Het begint vooral met ‘normaal doen’. Hanteer je reguliere werktijden. Dus, kleed je in de ochtend aan alsof je naar je werk gaat en sla je laptop dicht op het tijdstip waarop je normaal weer richting huis vertrekt. Vraag jezelf af bij de dingen die je doet: is dit een taak die ik ook zou oppakken op een reguliere werkdag? Juist de kleine dingen als het aan trekken van werkkleding kan je helpen bij het vinden van concentratie en focus
Het begint met een plan
Vraag jezelf af wat je tijdens je thuiswerk dagen wilt bereiken. Stel een realistisch doel en knip deze vervolgens op in kleine stappen. Aan het begin van de dag selecteer je de taken die je wilt afronden, en aan het einde van de dag pak je je lijst er weer bij. Afvinken maar! Is er iets niet gelukt? Vraag je af waar de blokkade zit en pak dit de volgende dag als eerste op. Zo blijf je vooruitgang boeken.
Pak de kans!
Thuiswerken is niet alleen een uitdaging, maar ook een kans. Reistijd valt weg, er is minder afleiding van collega’s en daardoor is er ruimte om klussen op te pakken die misschien al wat langer op de plank liggen. Tijd om dat telefoontje naar die klant te plegen wat je al zo lang voor je uit schuift. Of om dat plan waar je al een tijd mee rond loopt eens uit te werken. Wissel je reguliere werkzaamheden af met klussen van je ‘langlopende’ lijst. Zo maak je van thuiswerken een succes!
Maak afspraken
Door deze bijzondere omstandigheden kan het zomaar zijn dat jij niet de enige persoon in huis bent. Maak daarom afspraken met je familie of huisgenoten. Op welke tijden wordt gewerkt en wil je niet gestoord worden? Waar is ruimte voor stilte en concentratiewerk, en waar mag bijvoorbeeld worden gebeld? Bespreek met elkaar waar behoefte aan is en maak afspraken. Dit voorkomt frustraties.
Zoek structuur
Ga op zoek naar een werkritme wat bij je past. Werk met tijdsblokken waarin je concrete doelen stelt en wissel deze blokken af met voldoende pauze. Een voorbeeld: reserveer aan het begin van de dag een uur om je mail weg te werken. Neem een koffiepauze en luister een muziekstuk. En duik vervolgens in het uitwerken van een strategisch plan voor je project. Vergeet niet om na een blok concentratie je werk neer te leggen, en bijvoorbeeld een frisse neus te halen! Dit draagt bij aan het ontwikkelen van creatieve en innovatieve ideeën.
Samen sta je sterker
Jij en je collega’s zitten hoogstwaarschijnlijk in hetzelfde schuitje. Zoek elkaar op! Houd contact met elkaar via mail, het intranet, Teams of Whatsapp en deel je ervaringen. Daarnaast kan het fijn zijn om elkaar te helpen in het maken van plannen en doelen. Start je dag met een korte telefonische ‘stand-up’ met een collega. Vertel elkaar wat je plannen voor de dag zijn, en hoe je dit gaat realiseren. En check aan het einde van de dag bij elkaar: is het gelukt? Wat ging er goed, wat kon er beter? Door van gedachten te wisselen, blijf je betrokken bij elkaar én krijg je de kans om continue te verbeteren.