YNNO is een bureau voor nieuwe manieren van werken. In onze dagelijkse praktijk zien we dat de wereld van werk continue in beweging is. Het werk wordt beïnvloed door ontwikkelingen uit de technologie, de maatschappij of vanuit ontwikkelingen vanuit de organisatie zelf. Dit heeft grote impact op de aard van het werk dat mensen uitvoeren. We komen regelmatig tegen dat medewerkers in een functie blijven die er 10 of 20 jaar geleden heel anders uitzag en waar andere competenties voor werden gevraagd. Een hoop medewerkers ontwikkelen daarin mee, maar we zien ook dat de huidige aard van de werkzaamheden soms niet meer past bij de sterke kanten van die medewerker.  

Het is daarom belangrijk dat medewerkers weten waar ze energie van krijgen, weten wat ze goed kunnen en dit weten uit te spreken naar hun collega’s en team. Dit is nodig om op langere termijn inzetbaar, zowel binnen als buiten de eigen organisatie, te blijven. Medewerkers zijn duurzaam inzetbaar wanneer zij doorlopend in hun arbeidsleven over ‘daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden en bijhorende voorwaarden beschikken om in het huidige en toekomstige werk met behoud van gezondheid en welzijn te blijven functioneren’ (Peters, Van der Heijden, Bergers & Velthuizen, 2016).  

Dit betekent dat duurzame inzetbaarheid een gedeelde verantwoordelijkheid is voor zowel de werkgever áls de werknemer.  

Om duurzaam inzetbaar te blijven dient: 

  1. de werknemer het vermogen te hebben om zowel nu als in de toekomst relevant werk te verrichten (in de huidige baan of daar buiten). 
  2. de werknemer nu en in de nabije toekomst fysiek, mentaal en sociaal in staat te zijn, om zijn of haar werkzaamheden uit te voeren.  
  3. de werknemer vitaal en bevlogen te zijnBevlogen medewerkers houden hun eigen motivatie en enthousiasme in stand en daarbij heeft bevlogenheid positieve gevolgen voor de productiviteit en prestaties (Gelderschgoedn.b.).  

Duurzame inzetbaarheid een gedeelde verantwoordelijkheid 

Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer actief een bijdrage te leveren en de verantwoordelijkheid van de werkgever deze aspecten zover mogelijk te ondersteunen en vanuit strategisch werkgeverschap actief te stimuleren.  

 YNNO heeft een gespecialiseerde aanpak ontwikkeld, waarin in 5 fasen wordt toegewerkt naar duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. We combineren inzichten uit de wetenschap achter gedragsverandering, vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en integrale meetbare strategieën en ontwikkelen een op maat gemaakt begeleidingsplan voor jouw organisatie. Heb je interesse? Of wil je meer weten over hoe je meetbaar aan de slag kan met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid? Neem contact op met Yvette Tietema via 0613095830 of yvette.tietema@ynno.com of meld je aan voor de vrijblijvende masterclasses via https://ynno.expertisecentrumvitaliteit.nl/events . 

Deze blog is onderdeel van de whitepaper “Veranderingen te lijf met veerkrachtige en vitale medewerkers” Ben je geïnteresseerd in de whitepaper (en bijhorende bronnen) stuur ons dan een berichtje via yti@ynno.com .   

Hybride tool