Op een warme zonnige dag 24 juni ben ik uitgenodigd om deel te nemen aan een paneldiscussie bij Zalando ter ere van de opening van Zalando’s nieuwe hoofdkantoor in Berlijn.
De VP van Corporate Real Estate, Raimund Paetzmann, opende met een presentatie over exponentiele groei.
“Wij mensen kunnen exponentiele groei niet voorstellen. Wat als ik je 0,01ct geef voor elke minuut dat je naar mijn presentatie luistert en we dit exponentieel laten groeien. Denk je dat dit dan de moeite waard is qua tijdsinvestering om hier 30 minuten te zitten?” vroeg hij.
Het antwoord was overduidelijk. Na een dertig minuten speech met een exponentiele groei zou je meer dan 5 miljoen Euro hebben verdient. Met dit voorbeeld legde Raimund uit waar Zalando tegen aanloopt. Zij hebben tot nu toe elke drie jaar een verdubbeling van het aantal medewerkers gehad. Dit brengt natuurlijk een grote uitdaging in het vastgoed vraagstuk met zich mee.
Naast de groei verandert ook de manier van werken. Wanneer we alleen ontwerpen met de waarden van nu en geen rekening houden met de paradigma van verandering dan kunnen we te laat zijn en het transitiepunt missen. Een van de voorbeelden die Raimund liet zien was een brug die gebouwd werd in Honduras. Deze brug is na orkaan Mitch volledig overbodig, aangezien de rivier door de orkaan verplaatst is (zie afbeelding). Of denk aan zelfrijdende auto’s. Nog geen 10 jaar geleden werd het onmogelijk geacht en nu rijden de Tesla’s rond en hebben veel mensen hier nog geen idee van. De brug en de auto diende daarom als mooie analogie voor hoe snel, mede door digitalisering, onze manier van werken veranderd en hoe de werkomgeving daarop in moet spelen.
Ulrich Weinberg, Professor en directeur van de School of Design Thinking ging hier op verder. Working Culture 4.0, noemde hij dit, waarin design thinking centraal staat. Hij sprak over de samenwerking in multidisciplinaire teams en waarom dit essentieel is om succesvol te zijn in toekomstig werk. “Waarom is het belangrijk om een jurist, een HR-professional, accountant en een IT-er bij elkaar te brengen?” vroeg hij zich retorisch af. Het antwoord volgens Ulrich is duidelijk: alleen dan kan innovatie ontstaan. In het proces van design thinking zie je dat drie elementen van belang zijn, namelijk de ‘mens’, de ‘techniek’ en de ‘waarde’ voor de organisatie. Waarbij het essentieel is om bij de mens te starten. Werken in een zwerm heeft minder zin volgens hem. Het gaat om het focussen op de creativiteit tussen teams en binnen teams. Design thinking bestaat, volgens Ulrich, uit drie basiselementen namelijk het moet 1) Multi-disciplinair zijn, 2) passende fysieke omgeving bieden, 3) een herhalend proces zijn. Scrum of agile werkt volgens hem niet. Blijvend bij de basiselementen van design thinking is genoeg. Een mooi voorbeeld dat hij gaf was van de Duitse overheid. Deze overheidsofficials hadden ‘hei-dagen’ in zijn universiteitsgebouw. Voor de beveiliging moest de universiteit en alles er omheen leeg en hermetisch afgesloten worden, maar dit deed hij graag omdat hij blij was dat ook de Duitse overheid hier mee aan de slag ging. Echter na de eerste dag werden de banken (fysieke omgeving), aangepast naar de gewoonte en de routines van de ministers, namelijk er werd weer een ouderwetse vergadertafel ingezet, waarbij gebruik moest worden gemaakt van microfoons om elkaar überhaupt te kunnen verstaan. Uiteindelijk was dus een belangrijk basis element van design thinking, namelijk de fysieke omgeving, eruit gehaald.
Daarna was het tijd voor de spraakmakende paneldiscussie met Marlen Harmjanz (Property manager, Axel Springer), Prof. Uli Weinberg (Director, HPI academy), Anne Pascual (VP Design and fundamentals, Zalando), Chris Middleton (Founder and partner Kinzo), Raimund Paetzmann (VP CoRe Zalando) en ikzelf (Workplace strategy consultant, YNNO).
De discussie ging over de fysieke en virtuele werkomgevingen en de rol van change management hierin. Marlen en Raimund gaven inzicht in de in de uitdagingen tijdens het bouwproces en de in gebruik name van het nieuwe Axel Springer resp. Zalando gebouw. Uli en Anne focuste zich met name op nieuwe manieren van werken en het ontlokken van creativiteit. Chris ging verder in op de rol van de omgeving en hoe dit de nieuwe manieren van werken ondersteund en ikzelf heb gefocust op wat er komt kijken vanuit gedrag en verandering. Dus als we de waarom (wat heeft de organisatie nodig om concurrentievoordeel te behouden) en wat (wat moet hier concreet voor gebeuren) hebben bepaald, hoe kunnen we zorgen dat de organisatie (lees: medewerkers) volgens die nieuwe strategie gaan werken.
Het was een erg warme, maar interessante dag, met zo’n 150 toehoorders. Met als afsluiter een mooi uitzicht over Berlijn op het dakterras van het Zalando-kantoor.
Mocht je geïnteresseerd zijn en meer informatie over dit event of de inhoud van de paneldiscussie willen hebben dan kun je met mij contact opnemen via yvette.tietema@ynno.com of 06-13095830.