Ben je gek op muziek? Dan ben je wellicht de ideale persoon voor het ontwikkelen van leeromgevingen!

Dit was onze conclusie na het bezoek van het congres ‘Design and Management of Learning Environments’ dat plaatsvond in het indrukwekkende gebouw van het prestigieuze Central Saint Martins College of Art and Design in London. Hier kwamen eindgebruikers, adviseurs en academici samen om de toekomst te verkennen van zowel het leerproces zelf als het ontwerp van de daarin ondersteunende omgevingen. En daar bleek verrassend veel muziek in te zitten:

  • Technologie biedt toenemende mogelijkheden om informatie altijd en overal te consumeren. Dit betekent echter niet dat het fysiek samenkomen volledig gaat verdwijnen. Integendeel! Ter illustratie werd verwezen naar de muziekindustrie: tegenwoordig is het mogelijk om altijd en overal toegang tot muziek te krijgen. Tegelijkertijd worden concerten en festivals beter bezocht dan ooit tevoren. Mensen zullen bij elkaar blijven komen, de redenen zullen echter veranderen: meer actief en meer sociaal. En de omgeving zal navenant meeveranderen.
  • Het slimmer benutten van beschikbare ruimte kreeg ook veel aandacht: multifunctionaliteit en flexibiliteit zijn daarin de kernbegrippen voor zowel gebouw als meubilair. Vanuit een etnografische studie bij diverse onderwijsinstellingen bleek de ‘plectrum’ tafel – een driehoekige tafel die in vorm vergelijkbaar is met de plectrum van een gitaar – de ideale vorm om binnen een vaste layout zowel plenaire presentaties te kunnen organiseren als groepswerk te kunnen uitvoeren.
  • Geen organisatie is hetzelfde, zo werd gesteld tijdens een van de presentaties. En de basisideeën over goede ontwerpconcepten voor leeromgevingen dienen daarom altijd in de context van de specifiek organisatiecultuur en -processen beoordeeld te worden. Het afstemmen van deze variabelen in het ontwerp is vergelijkbaar met het afstemmen van een equalizer op het genre muziek dat je luistert. Dus of je nu jazz luistert of een leeromgeving ontwerpt, het specifiek afstemmen op de situatie is gewenst voor een optimaal resultaat!

Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met Jan-Peter Kastelein.