Verandertrajecten hebben vaak veel verschillende gevolgen, vooral voor de medewerkers. In de tekst ‘3 reden waarom verandertrajecten niet gemakkelijk zijn’ legt YNNO uit waarom veranderingen voor mensen soms moeilijk kunnen zijn. Als HR-Manager of leidinggevende is het belangrijk om dit te begrijpen, maar ook te onderzoeken wat het effect op de werkvloer of in de teams kan zijn. Om die reden schets YNNO verschillende situaties om jou, als werkgever of management, zicht te geven op mogelijke situaties.
Verandertrajecten creëren angst voor huidige positie binnen het bedrijf
Wanneer het bedrijf gaat veranderen kan dit meerdere uitkomsten hebben voor de medewerkers. Deze onzekerheid kan voor stress zorgen, wat bijdraagt aan een negatieve ervaring met de verandering. Zo kunnen medewerkers bang zijn dat hun rol minder relevant wordt, dat ze een andere rol krijgen of dat ze in het ergste geval hun baan kunnen verliezen.
Als werkgever is het belangrijk dat je vanaf het begin van de verandertrajecten duidelijk bent over wat voor verandering er plaats gaat vinden en of dit effect gaat hebben op de banen van de medewerkers.
Oncomfortabel in het nieuwe team
Soms wordt er gekozen voor een reorganisatie in een verandertraject, wat kan beteken dat medewerkers in andere teams worden ingezet. Hierbij is het belangrijk dat de medewerkers in het nieuwe team goed worden opgevangen en een prettig onboardingsproces opgestart wordt. Daarnaast is het belangrijk dat de verwachtingen in het team of de manier van samenwerken goed wordt gecommuniceerd aan de nieuwe leden van het team.
Wanneer dit niet gedaan wordt kan het nadelige gevolgen hebben op de prestaties en het mentaal welzijn van de nieuwe leden in het team.
Mismatch met doelen en waarden
Verandertrajecten hebben ook een connectie met de grote doelen die we in ons leven nastreven. Na een verandering kan een werknemer twijfelen of het werk nog genoeg voldoening geeft. Zo ontstaat er een gebrek aan doelgericht werken en zingeving. Dit zijn hele belangrijke elementen voor een goede mentale gezondheid. De medewerkers die hiermee worstelen hebben vaak het gevoel dat ze controle verliezen.
Bang om niet mee te komen in de verandering
Ook zijn er medewerkers die geloven dat ze hun limiet hebben bereikt en hierdoor dus niet optimaal kunnen presteren na de verandering. Ze zijn bang dat ze niet mee kunnen komen in de verandertrajecten die de organisatie ondergaat. Als deze groep bijvoorbeeld nieuwe verantwoordelijkheden krijgen of als ze een nieuwe werkwijze moeten aannemen, kunnen ze hierdoor onzeker worden of ze het wel aankunnen.
Het gevoel van controle verlies
Als laatste zijn er medewerkers die wanneer de communicatie over de organisatieveranderingen vaag is, en de daarmee gepaard gaande veranderende verwachtingen, een gevoel van controle verlies ervaren. Mensen zijn geneigd om dit te compenseren. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld heel hard en te veel door te werken. Dit geeft een vals gevoel van controle en kost de werknemers veel energie.
Verandertrajecten met YNNO
In deze tekst heb je kunnen ontdekken wat verandertrajecten voor gevolgen hebben op de medewerkers. Bij YNNO begrijpen we dit een bieden we ondersteuning aan om deze gevoelens om te buigen naar positiviteit en betrokkenheid. Onze diepgaande analyses en mensgerichte aanpak zorgen voor een veilige en open omgeving. We bieden op maat gemaakte oplossingen die jouw medewerkers ondersteunen in elke fase van de verandertrajecten. Zo voelen ze zich gehoord en gewaardeerd, wat hun motivatie verhoogt en de kans op een succesvolle transitie vergroot.
Neem contact op met YNNO en begeleid jouw team succesvol door verandering! En bezoek onze LinkedIn pagina!