Het ontwerpen en realiseren van een kantoor waar álles klopt…dat is zo simpel nog niet. Helaas zien we maar al te vaak dingen fout gaan. Eerder namen we je al mee in wat er mis kan gaan bij deze opgave – denk aan het ontbreken van een strategische visie, slechte zonering of een gebrek aan wendbaarheid. En wordt er eigenlijk wel voldoende gekeken naar wat medewerkers écht nodig hebben in hun werkomgeving? Als we dáármee beginnen, volgt die fijne, functionele én mooie werkomgeving vanzelf.

Bovenstaande werkomgeving ziet eruit als een werkomgeving die alle faciliteiten biedt die je nodig hebt: vergaderruimtes, werkplekken, koffie dichtbij de werkplek en plekken om afgezonderd te werken/bellen. En vooral interactie: het kantoor is immers een ontmoetingsplek! Wat zou je nog meer nodig hebben, horen we je denken?

Dat er een divers aanbod aan faciliteiten is betekent niet per definitie dat het een goede werkomgeving is. Deze visual is een compilatie van veelgemaakte fouten. Kun jij ze ontdekken?

We helpen je een eindje op weg:

  1. Grote blokken werkplekken bij elkaar;
  2. Werkplekken met rugzicht of tegen het daglicht in;
  3. Centrale voorzieningen nabij werkplekken: lockers, printcorner, garderobe;
  4. Ontmoeten en sociale interactie in het midden van de vloer;
  5. Stiltezone die nooit echt stil kan zijn door de dynamiek eromheen
  6. De modulaire belcel, die eigenlijk nooit écht prettig werkt
  7. Basis niet op orde: koffie, klimaat en akoestiek.

Zoveel mensen, zoveel wensen – maar wel vergelijkbare behoeftes

We hebben allemaal andere wensen en eisen aan de werkomgeving. Het voldoen aan al deze verschillende smaken is niet haalbaar. Die wensen veranderen immers continu. Maar in de basis zijn veel van onze behoeftes wél vergelijkbaar.
We zien dat veelgemaakte fouten in de werkomgeving vaak haaks staan op wat we als mens in de basis nodig blijken te hebben. Een aantal van onze basisbehoeftes raakt direct aan de fysieke werkomgeving. Zou dat niet het vertrekpunt moeten zijn? Die mooie plaatjes volgen daarna echt wel.

Veiligheid en geborgenheid zijn géén luxe

Als je het aan werkgevers vraagt, zegt iedereen een prettige werkomgeving te willen faciliteren die bijdraagt aan werkplezier en productiviteit. En natuurlijk: rekening houdt met een diversiteit in behoeftes. Veiligheid is een belangrijke basisbehoefte. Dat heeft te maken met fysieke veiligheid en sociale veiligheid: is er bijvoorbeeld een veilige werksfeer?

In de visual gaat het op meerdere plekken mis. Door de open omgeving is er weinig geborgenheid, privacy en vertrouwelijkheid. Werkplekken grenzen direct aan drukke looproutes en gangzones. Centrale voorzieningen zoals lockers, printers en toiletten zijn onlogisch geplaatst. Gevolg: onnodige reuring rondom plekken waar je juist wilt focussen.

De kantoortuin blijft een hardnekkige misser

Samen met de grote hoeveelheid werkplekken bij elkaar ontstaat er nog een probleem: afleiding. Er is genoeg geschreven over de kantoortuin en waarom die niet werkt. Maar waarom zien we ze dan toch nog regelmatig voorbij komen?

Daarmee hangt samen dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de juiste zonering en akoestiek om een prettige werkomgeving te creëren. In de visual zie je dat de dynamieken binnen de werkomgeving niet juist gepositioneerd zijn. Het gebied waar ontmoeten en interactie centraal staat bevindt zich in het midden van de werkvloer. In combinatie met het feit dat er geen voorzieningen zijn getroffen om deze dynamiek te clusteren of een goede akoestiek te realiseren, ervaart de hele werkvloer hier overlast van. En zeker de mensen die voor rust en individueel werk naar kantoor komen, gaan dat in dit kantoor in ieder geval niet vinden.

Koffie, klimaat en akoestiek: je primaire behoeftes op kantoor

Tegelijkertijd zijn we ook gek op interactie op kantoor: Nederlanders zijn gek op koffieleuten. Die koffieautomaat is dan ook een belangrijke verbindende factor. Over smaak valt niet te twisten, maar helaas is het met die koffie op veel plekken bedroevend gesteld. En aangezien dit een van de primaire behoeftes is: belangrijk om als organisatie op orde te hebben. Makkelijker wordt het niet om medewerkers én bezoekers tevreden te maken!

Naast koffie, staan klimaat en akoestiek hoog op het lijstje van frustraties. Een fijne temperatuur en voldoende frisse lucht zou toch het minimum moeten zijn. Al is die ‘prettige’ temperatuur vaak een subjectief begrip. Maar even serieus: als je deze zaken op orde hebt, zet je al een flinke stap richting een prettige werkomgeving.

Een mooie werkomgeving lost geen slechte basis op

Je kunt de mooiste meubels neerzetten en de ruimtes prachtig stylen, maar als de basis niet klopt, blijft het behelpen. Uiteindelijk willen we gewoon lekker kunnen werken en daarin gefaciliteerd worden. Met een beetje rust, ruimte voor interactie, goede faciliteiten – en goede koffie natuurlijk. Dus voordat we wéér kiezen voor die centrale ontmoetingsplek midden op de vloer of twintig bureaus op een rij: laten we eerst eens goed kijken naar hoe mensen willen werken. Dan komt die fijne, functionele én mooie werkomgeving vanzelf.

Wil je meer weten over hoe wij bij YNNO organisaties helpen bij het creëren van inspirerende werkplekken? Neem contact op met Roos via: 06 – 51 97 07 24.