Verandering is een onvermijdelijk onderdeel van het bedrijfsleven, waarbij verandercommunicatie een grote rol speelt. Hoewel het vaak noodzakelijk is voor groei en verbetering, kan het ook een bron van stress en weerstand zijn voor werknemers. Als organisatie is het cruciaal om werknemers goed te ondersteunen tijdens deze periodes van verandering. Hier volgen een aantal strategieën om werknemers te helpen het meeste uit de verandering te halen.
Verandercommunicatie is belangrijk
Mensen houden van controle en voorspelbaarheid. Dit verlangen naar controle kan worden aangesproken door een effectieve verandercommunicatie. Om die reden is het belangrijk om tijdig en duidelijk te communiceren over wat er voor de medewerker gaat veranderen. Denk aan team samenstellingen. Verantwoordelijkheden, salaris en beoordelingen. Hierbij is één keer communiceren bij ingrijpende veranderingen nooit genoeg; houd je personeel continu op de hoogte.
Communiceer het positieve
Vanwege de menselijke negativiteit, waarbij mensen geneigd zijn om meer aandacht te besteden aan negatieve informatie dan aan positieve, is het belangrijk om in de communicatie te focussen op de voordelen die de verandering biedt. Ga ook grondig in op de reden van de verandering. Blijf transparant en schilder de zaken niet mooier af dan ze zijn. Om er toch voor te zorgen dat werknemers de verandering als positief zien, compenseer ieder negatief punt door twee tot drie positieve punten te noemen.
Verandercommunicatie aan de hand van een roadmap
Een effectieve manier om over veranderingen te communiceren is aan de hand van een roadmap. Zo adviseren we om mee te nemen in de verandercommunicatie: ‘Wat verandert er in iedere fase? En welk effect op de rol en werkzaamheden van werknemers zijn er per fase te verwachten?’ Deze roadmap kan als rode draad fungeren in de communicatie, waardoor herkenbaarheid en een gevoel van controle ontstaan.
Creëer bewustwording
Het komt geregeld voor dat een medewerker denkt dat hij of zij de enige is die moeite heeft met de verandering in hun organisatie. Hoewel vaak blijkt dat zij zelden alleen zijn in dit gevoel. Het is daarom belangrijk om mee te nemen in de verandercommunicatie dat het oké is om moeite te hebben met de verandering, dit kan zelfs stress verlagend werken! Wees open als organisatie over de praktische kant van de verandering, maar ook de emotionele kant.
De emotionele kant in een verandercommunicatie
Maak helder waar werknemers met hun zorgen en overpeinzingen heen kunnen. Dit kan een Manager, Vertrouwenspersoon, HR of misschien speciaal hiervoor ingerichte focusgroepen zijn. Maak daarnaast regelmatig ruimte, bijvoorbeeld in team meetings, om met elkaar te praten over hoe iedereen gedijt in de nieuwe situatie. Als Manager of HR-professional doe je er goed aan om op deze momenten zelf ook te vertellen wat je lastig vindt. Zo creëer je een veilige omgeving waarin alles besproken kan worden.
Gebruik tools in de verandercommunicatie
Veel werknemers vinden het prettig om hun zorgen of onzekerheden ook met externe te bespreken. Dit voelt veilig en anoniemer. Of ze willen er zelf aan de slag gaan. Bied je werknemers daarom de juiste tools. Denk aan platforms waar veel bronnen en zelfhulpmodules te vinden zijn.
Wij helpen jou bij het maken van de perfecte verandercommunicatie
Het ondersteunen van werknemers bij veranderingen is een complex, maar een essentieel onderdeel van effectief leiderschap en HR-management. Door de volgende onderdelen mee te nemen in de verandercommunicatie kun je ervoor zorgen dat de verandering niet alleen succesvol wordt doorgevoerd, maar ook positief ervaren wordt door de werknemers. Neem daarom de volgende onderdelen mee: tijdige en duidelijke communicatie, bewustwording, het bieden van de juiste tools en emotionele ondersteuning en door werknemers actief te betrekken bij de verandering.
Wil jij meer informatie over het opstellen van een verandercommunicatie of het bepalen van veranderstrategieën? Kom dan met ons in contact voor meer informatie! En volg ons op LinkedIn.