Genomineerd voor mooiste kantoorinterieur ter wereld door designblad Frame

De ambitie: aanwezig in eigen ontwikkelgebied met uitnodigend en open kantoor

Met je nieuwe kantoorpand je visitekaartje afgeven als bevlogen ontwikkelaar en investmentmanager met visie. Dat wilde Amvest toen het idee ontstond om zich te huisvesten op het Amsterdamse schiereiland Cruquius, aan de Entrepothaven. Een gebied waarin Amvest als ontwikkelaar en beheerder van huurwoningen in de vrije sector actief is. Sterker nog, waarmee ze de Zuiderkerkprijs wonnen van de gemeente Amsterdam voor bijzondere, duurzame woningbouw in de hoofdstad. Architect Rijk Rietveld ontwierp het aansprekende, open, moderne kantoor met verrassende elementen. De brasserie op de begane grond heeft meteen een functie voor de buurt. Wil je naar de kantoren, dan stap je in een grote glazen lift die met planten en stoelen is ingericht als woonkamer en uitkijkt over het water. Een idee van Carolien Roos van Firm Architecten die tekenden voor het interieur.

“Wij laten voormalige bedrijventerreinen verkleuren naar woon- en leefgebieden”, zegt Pieter-Jan Kuijs, ontwikkelaar bij Amvest. “De kwaliteit en de verbeelding waar wij voor staan als ontwikkelaars, van niets naar iets, wilden we ook laten zien met ons eigen kantoorpand.”

Rol YNNO: flexibel werkconcept voor ieder type activiteit én groeiend aantal medewerkers

Aan YNNO de vraag te helpen met het huisvesten van een groeiend aantal medewerkers in een kantooromgeving waar ontmoeten en flexibel samenwerken centraal staan.

“Van grof naar fijn heeft YNNO ons aan de hand genomen hoe je je herhuisvesting organiseert”, vervolgt Pieter-Jan. “En hoe je het werkconcept zo ontwerpt dat iedereen kan doen wat hij of zij moet doen: werken aan een bureau, in- en uitvliegen voor een vergadering, tussentijds informeel overleggen.”

Want zo’n éénderde van de medewerkers zit voor het merendeel aan een werkplek, éénderde beheert in het land de woningportefeuille en houdt regelmatig interne besprekingen en de ontwikkelaars zijn gewend om op pad te zijn en thuis of in een bouwkeet te werken. In dat hele concept zit een andere manier van werken versleuteld. Zonder vaste werkplek en met open ontmoetingsruimtes zoek je elkaar als vanzelf meer op.

Het resultaat: mooiste kantoorinterieur ter wereld stimuleert ontmoeten en bewegen

Terwijl het ontwerp van Firm Architects op de shortlist verschijnt van het internationale designblad Frame voor beste kantoorinterieur ter wereld, ziet Pieter-Jan ziet dat de werkomgeving daadwerkelijk helpt in het open en transparant zijn. Het pand is voorzien van veel glas en de werkplekken zitten op dezelfde verdieping. Deuren zijn open, mensen zijn benaderbaar en toegankelijk en hebben door het hele pand mogelijkheden elkaar te ontmoeten. Meer bewegen wordt ook gestimuleerd: de lift is weliswaar prachtig maar ook lekker langzaam. Ook al worden de puntjes van het nieuwe werken momenteel nog op de i gezet, de volgende uitdaging staat al voor deur. Toen Amvest met de verhuisplannen bezig was stond de teller op 55 medewerkers, nu op 85. Dat de organisatie zou groeien stond vast maar dat het aantal in zo korte tijd nagenoeg zou verdubbelen, had niemand voorzien. En dus onderzoekt Amvest met YNNO nu hoe ze binnen het nieuwe werkconcept nog een slag kunnen maken.

Architectonisch ontwerp, Rietveld architects

Interieurarchitect, Firm architects