Wist je dat je papieren archief prima kan dienstdoen als geluiddempend materiaal voor plafond en wanden? En hoe gaan we om met de snel veranderende leeromgeving: bestaan er in 2030 überhaupt nog scholen zoals wij ze nu kennen? En wat weet je zoal over het ontwerpproces van gevangeniscellen, waarbij de input van cel bewoners is meegenomen?

In het voor- en najaar van 2016 organiseerden YNNO de Masterclass Over Het Nieuwe Werken. We namen deelnemers mee in de wereld van veranderende werkomgevingen. Een breed scala aan topics passeerde de revue, zoals het gehele proces van conceptontwikkeling, de invloed van de werkomgeving op het welzijn van medewerkers, de ongemakkelijke waarheid van change management, het ontwerpen van de digitale werkomgeving en de laatste trends wat betreft de inrichting van kantoren.

Aan inspiratie voor de werkomgeving in ieder geval geen tekort! We bezochten Greenpeace in Amsterdam-Noord, het laatste nieuwe en zeer duurzame gebouw Plus Ultra op de campus van Wageningen Universiteit en aan ons eigen Creative Valley in Utrecht.  

De kennisoverdracht tijdens de drie dagen stond onder begeleiding van sprekers uit het werkveld: Fiona de Vos (Studio dVO), Hans Reineke (Hollandse Nieuwe), Chris Gruijters (industrieel ontwerper PI Vught), Mark Mobach (Kenniscentrum NoorderRuimte) en Ruud Vermeulen (Wielinq), aangevuld met YNNO expertise door Jan-Peter Kastelein, Maarten Bahlman, Frederik van Steenbergen en Vincent Cornelissen. De verschillende achtergronden van de deelnemers (overheid, onderwijs, commercie, retail, kantoren) verzorgden in beide groepen een verfrissende kijk op alle topics.

In het najaar voegden we meer interactie toe aan de sessies, door middel van het behandelen van individuele casussen van de deelnemers. Discussies werden hierdoor herkenbaar en persoonlijk, waarbij deelnemers van elkaar leerden, eigen expertise deelden en zodoende nieuwe inzichten creëerden. Dit resulteerde in het gevoel dat er nog uren doorgepraat zou kunnen worden over de diverse projecten van de deelnemers.

Duidelijk is dat de doorontwikkeling van nieuwe manieren van werken blijft plaatsvinden. De toekomst verandert elke dag en we kiezen zelf of we innoveren, en hoe we innoveren. In elk geval heeft de Masterclass volop bijgedragen aan kennisuitwisseling over innovatie binnen het vakgebied. Een voorwaarde om in beweging te blijven en te groeien. 

Onze honger naar kennis en ervaring is ieder geval weer even gestild, voor nu althans… Want in het voorjaar van 2017 zal de volgende masterclass plaatsvinden! Hou de website in de gaten voor meer informatie. Enthousiast geworden en kunt je niet wachten? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.