Verandercommunicatie

Veranderen doen we allemaal, of dit nou gaat over een nieuwe look, nieuw interieur of een grote interne verandering in een bedrijf. In steeds meer bedrijven zijn veranderingen de orde van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw systeem, het doorvoeren van een cultuurverandering of het introduceren van flexibel werken. Wat de verandering ook is, een effectieve verandercommunicatie is de sleutel tot het succesvol doorvoeren van de veranderingen. In deze tekst laat YNNO jou weten hoe je de boodschap het beste kan overbrengen om ervoor te zorgen dat de verandering soepel verloopt.  

De start van een effectieve verandercommunicatie  

Een duurzame verandering begint met het creëren van een goede basis in de communicatie. Dit betekent niet alleen het opstellen van een plan, maar ook het investeren in de juiste mensen en middelen. Het middenmanagement speelt hierbij een belangrijke rol, dit zijn bijvoorbeeld de teamleiders of managers. Zij kunnen een brug slaan tussen het hogere management en de werknemers op de werkvloer. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het middenmanagement volledig achter de verandering staat en de nodige ondersteuning krijgt om effectief te communiceren met hun teams.  

Wie betrek je bij de verandering? 

Naast deze groep, is het ook belangrijk om andere invloedrijke collega’s mee te nemen in de communicatie. Dit zijn personen die misschien geen formele leiderschapspositie hebben, maar wel van invloed zijn op hun collega’s. Door hen ook te betrekken bij het veranderproces, vergroot je de kans op acceptatie en medewerking in de verandering. 

Een goede planning is het halve werk 

Wat wij geregeld mis zien gaan, is dat organisatie de verandering te snel willen doorvoeren. Goede communicatie vergt tijd en zorgvuldige planning. Een overhaaste aanpak kan leiden tot weerstand en vertraging in het veranderproces. Neem om die reden de tijd om de behoeften en zorgen van de medewerkers te leren kennen en te begrijpen. Pas daarna de communicatie hierop aan.  

Nu is het tijd om de verandercommunicatie in te zetten  

Nu je de juiste mensen en boodschappen hebt verzamelend en een planning hebt gemaakt, is het tijd om de verandercommunicatie daadwerkelijk in te zetten. Maak gebruik van visuele communicatie om complexe informatie begrijpelijk en aantrekkelijk te maken. Zo kunnen infographics en korte video’s helpen om de belangrijkste boodschappen van de verandering over te brengen op een manier die blijft hangen bij de werknemers.  

Daarnaast maak je gebruik van de bestaande communicatiekanalen. Voorbeelden hiervan zijn: werkoverleggen, intranet, reguliere nieuwsbrieven of andere gebruikte wegen. Door de reguliere kanalen te gebruiken, vergroot je de kans dat iedereen de boodschap leest en ervan op de hoogte is.  

Een foutje is zo gemaakt  

Veel organisaties worden zo enthousiast van de veranderingen die eraan komen, dat ze direct willen beginnen met het communiceren. Het te vroeg communiceren over de verandering werkt vaak averechts. Om die reden adviseren wij dat om niet te doen. Het is beter om in de beginfase een kleine groep medewerkers persoonlijk bij het project te betrekken. Dit creëert bij de kleine groep een gevoel van exclusiviteit en nieuwsgierigheid bij de rest van de organisatie. Dit leidt vaak tot meer betrokkenheid en acceptatie van de verandering.  

Advies over jouw verandercommunicatie? Kom in contact!  

Heb jij behoefte aan meer van deze handige tips? Dan delen we die graag! YNNO kan jou helpen met een succesvolle verandercommunicatie binnen jouw organisatie. We staan klaar om jou te voorzien van advies en ondersteuning die past bij jouw manier van werken. Samen kunnen we de communicatie aanpakken en zorgen voor een succesvolle implementatie van de veranderingen. Aarzel niet en laat ons weten hoe we jou kunnen helpen. We zijn bereikbaar via +31 30 767 05 00.