Het opstellen van verandertrajecten en het implementeren van veranderingen binnen een organisatie is een proces vol met uitdagingen en keuzes. Dit gaat vaak gepaard met veel potentiële valkuilen, wat vooral gebeurt bij onervaren partijen die zonder begeleiding een verandering willen doorvoeren. YNNO is een adviesbureau onder andere op het gebied van verandertrajecten. Wij delen graag met jou enkele van deze fouten zodat jij ze niet hoeft te maken! Daarnaast geven we ook enkele tips om een duurzame verandering te impliceren. Wil jij hier meer over weten? Lees deze tekst dan verder!
Zes aspecten die vergeten worden tijdens een verandertraject
Bij het opmaken van een verandertraject en het doorvoeren van verandering, zijn er 101 dingen waar je over na moet denken. Daarom is het helemaal niet zo gek dat er soms wat vergeten wordt. YNNO wil jou helpen zodat jij niet deze fout hoeft te maken. Met deze 6 tips ben jij nog niet iets meer voorbereidt!
De eerste drie tips:
1.Duidelijke visie en communicatie ontbreken: Dit is een onderdeel wat vaak vergeten wordt bij het starten van een verandertrajecten. Het management of de eigenaren bepalen dat het bedrijf moet veranderen en dat het helemaal anders moet. Waarom dat moet en wat het doel precies is, is voor henzelf wel duidelijk, maar dit wordt soms vergeten om te communiceren naar de omgeving. Dit kan leiden tot verwarring en weerstand bij de medewerkers. Om die reden is het belangrijk om te blijven communiceren over de reden voor de verandering, de doelen en de stappen die ondernomen worden om deze doelen te bereiken.
2. Het betrekken van de teams en medewerkers: Om een verandering door te voeren zijn de teams onmisbaar, zij moeten het immers doen. Om die reden is het belangrijk om de medewerkers te betrekken bij het veranderproces. Medewerkers kunnen zich overweldigd voelen door de veranderingen die vanaf bovenaf worden opgelegd zonder hun input of betrokkenheid. Het is belangrijk om dit te voorkomen door medewerkers te betrekken bij het identificeren van problemen, het vinden van oplossingen en het implementeren van veranderingen.
3.Te snelle of te langzame implementatie: Het tempo van de verandering is erg belangrijk in verandertrajecten. Een te snelle implementatie kan leiden tot weerstand en onvrede onder medewerkers. Dit dan niet te combineren is met de huidige werkzaamheden of zij niet genoeg tijd hebben om het nieuwe systeem te leren kennen, terwijl een te langzame implementatie kan leiden tot frustratie en verlies van prioriteit. Om die reden is het belangrijk om een balans te vinden in de snelheid en grondigheid. Houdt ook rekening met de behoeften en capaciteiten van de organisatie.
De volgende drie tips:
4.Ondersteuning en middelen: Het ligt misschien voor de hand, maar de juiste ondersteuning en middelen zijn ontzettend belangrijk voor een duurzame verandering. Het gebeurt geregeld dat de juiste systemen en trainingen nog niet in huis zijn, terwijl de verandering al wel in gang is gezet. Het gevolg hiervan is dat medewerkers minder gemotiveerd raken en mogelijk fouten maken door onwetendheid. Het resultaat hiervan is dat de verandering meer tijd kost en medewerkers weerstand gaan voelen. Zorg er dus voor dat er voldoende training, begeleiding en middelen zijn om de medewerkers te helpen bij het succesvol doorvoeren van de veranderingen in de verandertrajecten.
5. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Veranderingen zijn altijd onvoorspelbaar, er komen altijd dingen op jouw pad waar je van tevoren niet over na had gedacht of waarvan je niet had verwacht dat het nodig zou zijn. Om die reden is flexibiliteit en aanpassingsvermogen erg belangrijk tijdens zo’n veranderingsproces. Het is belangrijk om tijdens de verandertrajecten open te staan voor feedback, te leren van fouten en bereid te zijn om in dien nodig aanpassingen aan te brengen aan de strategie.
6. Bijhouden van resultaten en evaluatiemomenten: Resultaten en evaluatiemomenten zijn ook goed om mee te nemen in de verandertrajecten. Door statistieken bij te houden, is de verandering te meten en kan je dus ook bepalen of de veranderingen het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Daarnaast is het bijhouden van deze statistieken ook handig om het proces bij te schaven. Plan dus regelmatig evaluatiemomenten in om deze resultaten te bespreken en het effect van de verandering in de gaten te houden.
Wij helpen jou graag met jouw verandertrajecten!
Wil jij een effectieve verandering realiseren? Neem dan contact op met YNNO voor advies en begeleiding. Samen kunnen we de gewenste resultaten bereiken en de prestaties van je organisatie verbeteren. Samen laten we de organisatie groeien!