Lijstjes en trendvoorspellingen, zo tegen het einde van het jaar. Ook bij YNNO doen we daar aan mee. Werken wordt in 2025 een kwestie van meer afspraken maken met elkaar, meer automatiseren en minder hoge schuttingen tussen thuiswerken en naar kantoor gaan.
Maar laat ik beginnen met dit: een heleboel dingen blijven gewoon hetzelfde. Als je begin januari weer aan de slag gaat, ziet het kantoor er hoogstwaarschijnlijk nog gewoon hetzelfde uit en voelen werkgevers nog altijd personeelskrapte. Kortom, business as usual. Maar wie door de waan van de dag durft heen te kijken, ziet drie duidelijke ontwikkelingen die de werkomgeving in 2025 zullen markeren. In minder dan 5 minuten praat ik je bij.
#1 Het onderscheid tussen thuis en kantoor vervaagt
De coronacrisis heeft van Nederland een thuiswerkland gemaakt. Wat je iedereen hoort zeggen: we gaan op dinsdag en donderdag naar kantoor om te ontmoeten, kennis te delen en met collega’s te sparren. De andere werkdagen zitten we thuis, om stukken uit te werken en met klanten te bellen. Maar ga jezelf eens na. Werkt dat in de praktijk echt zo? Lopen al die activiteiten niet gewoon kriskras door elkaar heen? Je hebt eerst een fysieke afspraak, werkt vervolgens een uurtje aan een projectvoorstel, pleegt tussendoor wat belletjes en duikt dan met collega’s een vergaderruimte in. De gemiddelde werkdag is al net zo gevarieerd als het oudejaarsaanbod bij een oliebollenkraan.
In 2025 zal die harde scheiding tussen thuis en kantoor dan ook gaan vervagen, is onze verwachting. Ja, het kantoor blijft een plek om je collega’s te ontmoeten. Maar organisaties gaan die ook weer inrichten voor individuele taken. Zodat je ergens rustig kunt bellen of in stilte aan een document kunt werken bijvoorbeeld. Want het valt nauwelijks uit te leggen dat je als organisatie miljoenen euro’s in een kantooromgeving investeert en medewerkers voor grote delen van hun takenpakket vervolgens de voorkeur geven aan thuis.
#2 Organisaties maken duidelijk werkafspraken
‘Medewerkers verplicht om weer naar kantoor te komen.’ In 2024 zagen we dit soort krantenkoppen regelmatig opduiken. Toch verwacht ik niet dat deze trend zich in 2025 doorzet. Mijn belangrijkste argument? De veel te krappe arbeidsmarkt. Medewerkers hebben daardoor de touwtjes in handen. Voor jou vijf andere werkgevers.
Vervang het woordje ‘verplichting’ nou eens door ‘kaders’. 2025 wordt het jaar waarin organisaties duidelijke afspraken gaan maken met hun medewerkers. Die afspraken gaan over de dag(delen) waarop mensen van het team naar kantoor komen. Zien we elkaar op maandag, woensdag en donderdagochtend? Dan zijn we er ook echt op maandag, woensdag en donderdagochtend. Maar dit kan net zo goed gaan om dinsdag en vrijdag. ‘s Ochtends melden dat je tóch thuis blijft, zonder opgaaf van reden? Dat gaat er bij de meeste werkgevers – maar vooral bij je directe collega’s – in 2025 niet meer in. De vrijblijvendheid is er dan vanaf.
Dat zadelt diezelfde werkgevers overigens ook met een verplichting op. Want medewerkers die naar kantoor komen, willen wel gefaciliteerd worden. Een werkplek, ook op dinsdag en donderdag dus. En voldoende ruimte om in alle rust iets uit te werken. Teveel kantoren zijn nu op de minimale grens ingericht. Werk aan de winkel dus voor werkgevers.
#3 Organisaties investeren in productiviteit
Goeie mensen vinden. Het staat bij de meeste organisaties op nummer 1, 2 en 3 van hun zorgenlijstje. Niets wijst erop dat daar snel verandering in gaat komen. Sterker nog, de krapte neemt waarschijnlijk alleen nog maar verder toe. Daarmee vertel ik niks nieuws, de meeste werkgevers weten dit ook. Dé werktrend voor 2025 wordt daarom: meer doen met dezelfde mensen.
De sleutel naar die productiviteitsboost? Kunstmatige intelligentie. Ruim twee jaar na de introductie van Chat GPT is de snuffelstage voorbij en gaan organisaties in 2025 nu eindelijk echt met AI aan de slag. Dat is in de praktijk gelukkig veel minder ingewikkeld dan het misschien lijkt. Met twee keer klikken kun je al een Teams-meeting transcriberen en dat scheelt aanzienlijk veel tikwerk achteraf. Ook zien we de laatste maanden veel meer interesse in Microsoft Copilot, een tool die je gerust mag betitelen als assistent op steroids. Het automatiseert tal van routinetaken, zoals het plannen van afspraken, het opstellen van rapporten, het maken van presentaties en het tikken van e-mails. Organisaties gaan in 2025 aan de slag met het invoeren en goed gebruiken van deze mogelijkheden, daar kan niemand meer omheen.
Eén van onze opdrachtgevers trapt de komende maanden flink op het gaspedaal. Zij schalen op naar enkele duizenden Copilot-gebruikers. Een volledig adoptieteam begeleidt dit traject, zodat het voordeel op papier ook voordeel in praktijk wordt. De winst die ze daarmee boeken? Per medewerker zo’n anderhalf uur per week. En dit is nog maar het begin van een efficiencyslag die zijn weerga niet kent. In 2025 geldt dus niet langer: waar vinden we nieuw personeel? Het gaat vooral om de vraag hoe we meer voor elkaar krijgen met dezelfde mensen. Dit vraagstuk zal in 2025 in veel directiekamers op de agenda staan.
Een maatschappelijke rol
Drie trends voor het nieuwe jaar dus. En daar voeg ik tot slot nog één bericht aan toe. Geen verwachting, meer een persoonlijke hoop. Het afgelopen jaar ging het vaak over een vierdaagse werkweek, door het initiatief van AFAS. Als er meer bedrijven zijn die daar in 2025 naartoe willen bewegen, dan daag ik ze uit om die vijfde dag niet zomaar verloren te laten gaan. Want urenlang Netflixen of smartphone-swipen, wie wordt daar nou beter van?
Van 40 of 36 naar 32 uur is prima. Maar vraag medewerkers dan wel om die uren zinvol te besteden aan iets waar we als maatschappij beter van worden. Eén dag in de maand helpen bij een verzorgingstehuis bijvoorbeeld. Of eens in de week boodschappen halen voor iemand die minder goed ter been is. Hoe mooi is dat? Werkgevers die deze stap durven zetten, zullen in 2025 het nieuws gaan halen.