Waterschap Zuiderzeeland

“Vóór de renovatie konden we net zo goed een bank zijn.
Nu is onze
identiteit tastbaar en zichtbaar.”

 

Winnaar Gouden Kikker voor meest duurzame bouwproject

Nieuw kantoor vertelt het verhaal van Waterschap Zuiderzeeland

 

De ambitie: een passende werkomgeving

Waterschap Zuiderzeeland liep qua behuizing tegen grenzen aan. Het pand was verouderd, de werkruimte werd schaars. Bovendien wilde het waterschap een gebouw dat past bij wie ze zijn en wat ze doen. Leidend was: wat hebben medewerkers nodig om hun werk goed te kunnen doen? Stel je die vraag aan YNNO, dan krijg je niet alleen een kantoorconcept maar een compleet nieuwe manier van werken. Van strategie tot adoptie. Van concept tot gebruik. Van bricks en bits tot brains en behaviour.

Rol YNNO: totaalconcept in wisselwerking met de klant

YNNO start met een visie, altijd in het licht van een totaalconcept, die begint met de vraag: hoe dient het waterschapshuis functie en gebruiker? Welke reis legt de medewerker of de bezoeker af? Waarbij niet alles maar wel bijna alles draait om beleving en ontmoeting. Binnenkomen bij een hospitality desk, duidelijk herkenbare ‘touchpoints’ zoals de koffiecorner, de flexplekken of de zogenaamde aanlandtafels waar je kunt werken en vergaderen. Met vervolgens een laptop voor iedereen en overal WiFi is de klus echter niet geklaard. Ook de digitale huishouding gaat de komende tijd op de schop. Waarna de onvermijdelijke mindshift volgt, want info delen in de cloud is nog lang niet overal gemeengoed. “De kracht van YNNO zit ‘m echt in de conceptontwikkeling, in het ophalen van alle mogelijke informatie uit de organisatie en dit vertalen naar een compleet nieuwe manier van werken,” beaamt projectmanager Erik van der Linden die het hele traject bij het waterschap in goede banen leidde.

Het resultaat: een onmiskenbaar profiel

Het pand zelf is het ultieme uithangbord, de medewerkers het perfecte visitekaartje. Waterschap Zuiderzeeland heeft een onmiskenbaar profiel dat naadloos aansluit bij haar werk, ambities en de omgeving waarin zij opereert. Het waterschap won er zelfs een prijs mee. “Voor de renovatie konden we net zo goed een bank zijn”, zegt directeur Liesbeth Borsboom. “Onze identiteit is tastbaar en zichtbaar geworden.” Want als je nu door het pand loopt, zie je licht, openheid, zichtlijnen, groen. Materialen uit de polder zijn hergebruikt. Een oud bewegingswerk uit een gemaal dient nu als koffiebar, de aanlandtafels hebben de contouren van de polder, grondlagen zijn geprint op plantenbakken, de vloerbedekking is van visnetten. Een goed doordacht concept dat in 100% wisselwerking met de klant tot stand is gekomen. Maar vooral de medewerkers trots maakt op het werk dat ze doen en de bijdrage die zij daaraan leveren. Iedere dag opnieuw. In zo’n pand kan dat nooit saai worden.

Lees ook ons blog over dit project en de toekomst van het nieuwe werken: